Jak przyrządzić zimową czekoladę do picia?
Jak przyrządzić zimową czekoladę do picia?
W czasie zimy, gdy na dworze panuje mróz i świat spowity jest śniegiem, marzy się o czymś gorącym i słodkim. Takim czymś jest gorąca czekolada z dodatkami, która nie tylko wspaniale smakuje, lecz również stanowi bardzo aromatyczny podwieczorek dla każdego, kto pragnie odpoczynku po długim dniu. Oto przepis na jedną z najlepszych gorących czekolad.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby przyrządzić doskonałą czekoladę na gorąco, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
* 550 ml mleka,
* 75 ml czekolady deserowej,
* 100 g czekolady deserowej,
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 1/4 łyżeczki kardamonu,
* 1/4 łyżeczki imbiru,
* 4 laski cynamonu,
* bita śmietana,
* kakao.Krok pierwszy
Do rondelka przelać mleko. Wsypać wszystkie przyprawy i zamieszać dużą łyżką. Podgrzewać, a gdy zacznie parować, wrzucić do płynu połamaną na kawałki czekoladę deserową.
Krok drugi
Mieszać od czasu do czasu, żeby czekolada lepiej łączyła się z mlekiem i podgrzewać cały czas na małym ogniu aż do zagotowania się mleka. Powinno mieć mocno czekoladową barwę i zapach przypraw.
Krok trzeci
Rozlać czekoladę do 2 szklanek. Przed przelaniem można przecedzić napój przez małe sitko, żeby usunąć osad z przypraw korzennych. Nanieść na wierzch bitą śmietanę i ozdobić ją 2 laskami cynamonu oraz posypać kakao.
Tak przygotowany napój można ze smakiem popijać w ulubionym fotelu, oglądając film lub czytając książkę. Smacznego!