Jak przyrządzić zimową czekoladę do picia?

Opiekun artykułu: susanah
Advertising
Jak przyrządzić zimową czekoladę do picia?

Jak przyrządzić zimową czekoladę do picia?

W czasie zimy, gdy na dworze panuje mróz i świat spowity jest śniegiem, marzy się o czymś gorącym i słodkim. Takim czymś jest gorąca czekolada z dodatkami, która nie tylko wspaniale smakuje, lecz również stanowi bardzo aromatyczny podwieczorek dla każdego, kto pragnie odpoczynku po długim dniu. Oto przepis na jedną z najlepszych gorących czekolad.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby przyrządzić doskonałą czekoladę na gorąco, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
    * 550 ml mleka,
    * 75 ml czekolady deserowej,
    * 100 g czekolady deserowej,
    * 1/4 łyżeczki cynamonu,
    * 1/4 łyżeczki kardamonu,
    * 1/4 łyżeczki imbiru,
    * 4 laski cynamonu,
    * bita śmietana,
    * kakao.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka przelać mleko. Wsypać wszystkie przyprawy i zamieszać dużą łyżką. Podgrzewać, a gdy zacznie parować, wrzucić do płynu połamaną na kawałki czekoladę deserową.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mieszać od czasu do czasu, żeby czekolada lepiej łączyła się z mlekiem i podgrzewać cały czas na małym ogniu aż do zagotowania się mleka. Powinno mieć mocno czekoladową barwę i zapach przypraw.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozlać czekoladę do 2 szklanek. Przed przelaniem można przecedzić napój przez małe sitko, żeby usunąć osad z przypraw korzennych. Nanieść na wierzch bitą śmietanę i ozdobić ją 2 laskami cynamonu oraz posypać kakao.

    Tak przygotowany napój można ze smakiem popijać w ulubionym fotelu, oglądając film lub czytając książkę. Smacznego!