Przepis na śliwkową herbatę z tymiankiem

Opiekun artykułu: pyskata
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Przepis na śliwkową herbatę z tymiankiem

Przepis na śliwkową herbatę z tymiankiem

Tymianek to intensywnie pachnące ziele pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Jego właściwości zdrowotne były znane już od dawna. Tymianek działa przeciwzapalnie, pomaga na bóle reumatyczne, łagodzi dolegliwości żołądkowe, a dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest doskonałym uzupełnieniem terapii przeciwtrądzikowej. Używa się go również w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej i szamponach czy odżywkach dla przetłuszczających się włosów. Ziele to jest więc zdrowotną skarbnicą, pomagającą w wielu dolegliwościach. Warto wprowadzić tymianek do naszej diety, chociażby jako dodatek do mrożonej śliwkowej herbaty, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 torebki herbaty ekspresowej (czarnej)

4 gałązki tymianku

2 większe śliwki węgierki

2 łyżki miodu

wrzątek

2 torebki herbaty ekspresowej (czarnej) 4 gałązki tymianku 2 większe śliwki węgierki 2 łyżki miodu wrzątek
Wskazówki:

Jeśli spodziewasz się gości lub urządzasz grilla, warto przygotować większą porcję. Najlepiej kilkakrotnie zwiększ ilość podanych tu składników, wtedy na pewno nie zabraknie ci tego pysznego napoju.

  • Przygotowanie herbaty

    Wlej do czajnika wodę i zagotuj ją. Do większego naczynia wrzuć cztery torebki czarnej herbaty i zalej je wrzątkiem (wystarczy 750 ml gorącej wody). Pozwól herbacie zaparzyć się intensywniej niż zwykle i pozostaw torebki w wodzie na 10 minut.Po upłynięciu 10 minut wyjmij torebki z wody, a następnie odstaw herbatę do ostygnięcia. Będziemy dodawać do niej miód, więc warto, aby była w temperaturze pokojowej. Wysoka temperatura zabiłaby cenne właściwości miodu.

  • Nadawanie smaku

    Nadawanie smaku

    Do chłodnej herbaty dodaj miód, cienko pokrojone śliwki oraz tymianek. Herbata musi teraz naciągnąć smakiem, a także schłodzić się, więc możesz przestawić ją na godzinę do lodówki.

  • Serwowanie

    Mrożoną herbatę śliwkową z tymiankiem możesz podawać z kostkami lodu, a także z półksiężycami wykrojonymi ze śliwek węgierek. Będzie idealnym orzeźwieniem na upalne popołudnia. Herbaty nie trzeba dosładzać. Smacznego!