Przepis na śliwkową herbatę z tymiankiem
Przepis na śliwkową herbatę z tymiankiem
Tymianek to intensywnie pachnące ziele pochodzące z basenu Morza Śródziemnego. Jego właściwości zdrowotne były znane już od dawna. Tymianek działa przeciwzapalnie, pomaga na bóle reumatyczne, łagodzi dolegliwości żołądkowe, a dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest doskonałym uzupełnieniem terapii przeciwtrądzikowej. Używa się go również w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej i szamponach czy odżywkach dla przetłuszczających się włosów. Ziele to jest więc zdrowotną skarbnicą, pomagającą w wielu dolegliwościach. Warto wprowadzić tymianek do naszej diety, chociażby jako dodatek do mrożonej śliwkowej herbaty, na którą przepis znajdziesz poniżej.
Jeśli spodziewasz się gości lub urządzasz grilla, warto przygotować większą porcję. Najlepiej kilkakrotnie zwiększ ilość podanych tu składników, wtedy na pewno nie zabraknie ci tego pysznego napoju.
Przygotowanie herbaty
Wlej do czajnika wodę i zagotuj ją. Do większego naczynia wrzuć cztery torebki czarnej herbaty i zalej je wrzątkiem (wystarczy 750 ml gorącej wody). Pozwól herbacie zaparzyć się intensywniej niż zwykle i pozostaw torebki w wodzie na 10 minut.Po upłynięciu 10 minut wyjmij torebki z wody, a następnie odstaw herbatę do ostygnięcia. Będziemy dodawać do niej miód, więc warto, aby była w temperaturze pokojowej. Wysoka temperatura zabiłaby cenne właściwości miodu.
Nadawanie smaku
Do chłodnej herbaty dodaj miód, cienko pokrojone śliwki oraz tymianek. Herbata musi teraz naciągnąć smakiem, a także schłodzić się, więc możesz przestawić ją na godzinę do lodówki.
Serwowanie
Mrożoną herbatę śliwkową z tymiankiem możesz podawać z kostkami lodu, a także z półksiężycami wykrojonymi ze śliwek węgierek. Będzie idealnym orzeźwieniem na upalne popołudnia. Herbaty nie trzeba dosładzać. Smacznego!