Smaczny likier śliwkowy – jak go przyrządzić?
Smaczny likier śliwkowy – jak go przyrządzić?
Likier to bardzo dobry napój na deser. Chętnie pijany, zwłaszcza przez kobiety, lekko słodki lub bardzo słodki, w zależności od tego, z czego jest wykonany. Ze względu na zbliżający się sezon śliwkowy warto poznać przepis na likier z tych owoców. Stanowi słodkie urozmaicenie dnia, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za smakiem nalewek oraz wódek smakowych.
Niezbędne składniki
Pyszny likier można uzyskać wyłącznie z dobrych składników. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
* 1,2 kg śliwek węgierek,
* 70 dag cukru,
* 5 dag rodzynek,
* 2 szklanki wody,
* spirytus,
* 1/2 laski cynamonu,
* 3 – 4 goździki,
* duży słoik,
* butelki.Pierwszy krok
Wszystkie śliwki węgierki należy dokładnie umyć pod zimną wodą. Usunąć wszelkie listki oraz patyczki, które mogły zaplątać się między nimi. Po wykonaniu tego śliwki przekroić i pozbyć się pestek. Jeśli któryś z owoców jest robaczywy, wyrzucić go.
Drugi krok
Wszystkie śliwki włożyć do dużego słoja. Zalać owoce spirytusem w takiej ilości, żeby wszystkie znalazły się pod nim. Odstawić w lekko zacienione miejsce na 2 dni.
Trzeci krok
W garnku połączyć ze sobą cukier, wodę, rodzynki, goździki i cynamon, tworząc ze składników syrop. Gdy będzie już płynny, można wyjąć goździki oraz cynamon, a sam płyn dolać do śliwek. Dokładnie zakręcić i wstrząsnąć, żeby wszystkie elementy połączyły się ze sobą.
Czwarty krok
Słoik ze śliwkami pozostawić w ciepłym, ale nie za ciepłym miejscu na 3 – 4 tygodnie. Im więcej likier będzie leżakował, tym bardziej będzie smakował śliwkami.Po upływie odpowiedniego czasu można przelać likier do czystych, umytych gorącą wodą butelek. Przechowywać w spiżarni i popijać wedle uznania.