Jak zrobić oryginalną kawę po grecku?

Opiekun artykułu: zenia
Advertising
Jak zrobić oryginalną kawę po grecku?

Jak zrobić oryginalną kawę po grecku?

O Grecji ostatnimi czasy wiele słychać – chociaż niekoniecznie dobrze – w radiu i wiadomościach. Jeżeli nie zniechęca to do marzeń o wyjeździe w tamte regiony, można zrobić sobie kawę po grecku i poczuć się jak na wakacjach na południu Europy. Parzona podobnie do tureckiej, ma bardzo bogaty smak i zapach, w którym bez problemu można się zakochać. Nie próbowałeś takiej kawy? Spróbuj jeszcze dziś!

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie doskonałej kawy jest bardzo proste, jeżeli zawczasu przygotuje odpowiednie składniki, a są to:
    * kawa rozpuszczalna,
    * cukier,
    * woda.
    Przyda się również:
    * niewielki garnuszek (tygielek),
    * kubki do kawy.
    Tygielki zwane są również brikami i można je zakupić w sklepie internetowym albo w każdym sklepie z artykułami domowymi. Najlepiej zaopatrzyć się w 2, żeby od razu móc robić 2 porcje napoju.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do tygielka nalać chłodnej wody. Zamiast wody z kranu można użyć wody mineralnej, która przyczyni się do poprawy smaku napoju. Przygotowany tygielek postawić na palniku o średnim płomieniu, obserwując przez cały czas, czy gotuje się oraz w jakim tempie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Tygielki uzupełnić 1 łyżeczką kawy oraz 1/2 łyżeczką cukru. Mieszać od czasu do czasu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru w naparze. Zamiast cukru białego można korzystać z brązowego albo z jeszcze zdrowszego syropu z agawy, który także nada kawie słodkawy posmak. Doprowadzić do spienienia się naparu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy cukier rozpuści się całkowicie, pozwolić pianie unosić się wyżej. W momencie, w którym piana będzie szybko wędrowała do góry, zdjąć naczynie z palnika i odstawić na bok, a następnie rozlać jego zawartość do filiżanek. W razie potrzeby przecedzić kawę przez małe sitko, aby była bardziej klarowna. Podawać.Kawę po grecku, bardzo aromatyczną i mocną, można popijać zarówno o poranku, jak i w godzinach popołudniowych. Najlepiej serwować ją z małymi szklaneczkami zimnej wody albo z twardymi podłużnymi biszkoptami. Na zdrowie!

Popularne tagi
  • nadwaga
  • zaparzanie herbaty
  • herbata truskawkowo-rabarbarowa
  • picie i dieta
  • mikser
  • czekolada rozgrzewająca
  • mleko tłuste
  • mikroelementy
  • cukier puder
  • przepis na sos karmelowy
  • cukier trzcinowy
  • afryka
  • rośliny sezonowe
  • zapach do lodówki
  • magnez