Zalety picia zielonej herbaty
Zalety picia zielonej herbaty
Zielona herbata od wieków jest najbardziej popularnym napojem w Azji, jednak od kilku lat zdobywa popularność również poza nią. Jest tym samym chętniej pijana również w Polsce. Nie zawsze to smak przekonuje do jej picia, ponieważ jest dość specyficzny i nie każdego zadowala. Jednak wartość odżywcza przekonuje do picia zielonej herbaty nawet sceptycznie nastawione osoby. Z czasem zmienia się to w nawyk, a z czasem niektórzy nie wyobrażają sobie już dnia bez przynajmniej jednej filiżanki z zielonym napojem.
Waga i układ pokarmowy
Tym, co szczególnie zachęca do picia zielonej herbaty, a zwłaszcza kobiety, jest jej wpływ na wagę i układ pokarmowy. To właśnie ona jest uznawana za sekret dobrego wyglądu Azjatek, więc większość pań właśnie z tego chce skorzystać. Zielona herbata nie posiada kalorii, za to ma działanie lekko oczyszczające. Z tego powodu nie powinno się jej pić za wiele, ponieważ może za bardzo pobudzić nerki. Usuwa jednak toksyny zalegające w organizmie, a przede wszystkim w układzie pokarmowym, którego pracę wspomaga. Przeciwdziała zaparciom i poprawia trawienie, więc jest idealnym dodatkiem do posiłku albo po posiłku. Dodatkowo, hamuje rozwój złych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Dla układu krwionośnego
Zielona herbata jest bardzo dobrym sposobem na wspomaganie układu krwionośnego. Dzięki regularnemu pijaniu przynajmniej jednej filiżanki dziennie obniża się ciśnienie krwi i reguluje rytm serca. Pomaga to w utrzymaniu zdrowia nie tylko układu krwionośnego, ale i kondycji emocjonalnej. Do tego w zielonej herbacie znajduje się bardzo dużo flawonoidów, które zapobiegają zakrzepom oraz uelastyczniają naczynia krwionośne. Powoduje to, że pijanie tego rodzaju herbaty może zmniejszyć ryzyko pojawienia się żylaków i rozwoju miażdżycy.
Zestaw witamin
Jak mało który rodzaj herbaty, zielony napar zawiera cały zestaw witamin i minerałów, które są odpowiedzialne za poprawę zdrowia. Większość z nich ma znaczenie przede wszystkim dla zachowania urody oraz młodości. Dotyczy to zwłaszcza dużej ilości witamin C i E. Witamina C jest dobrym przeciwutleniaczem, który pozwala na regenerację komórek organizmu i zapobiega starzeniu się skóry. Podobnie działa witamina E, która wnikając w skórę od wewnątrz, doprowadza do jej regeneracji, podtrzymuje jędrność i nie pozwala na szybkie pokazywanie się zmarszczek. Istotna dla urody jest również zawartość w herbacie fluoru, który zapobiega próchnicy zębów.
Przeciwko nowotworom
W krajach azjatyckich rzadziej niż w innych notuje się zachorowania na raka. Wiele osób uważa, że dzieje się to właśnie przez spożywanie dużej ilości zielonej herbaty. W jej składzie znajdują się liczne garbniki, które sprawiają, że jest ona dobrym sposobem na zapobieganie rozwojowi komórek rakowych oraz wolnych rodników, które doprowadzają do choroby. Z tego powodu warto pijać ją profilaktycznie. Żeby zneutralizować jej specyficzny smak, można dodać plasterek cytryny albo łyżeczkę miodu, ale lepiej nie słodzić jej białym cukrem.