Jak zrobić dobry cukier smakowy?
Jak zrobić dobry cukier smakowy?
Smakowy cukier może przydać się do napojów podawanych na słodko – kawy, herbaty, czekolady – jak również do wypieków. Od czasu do czasu można znaleźć w sklepie opakowania z gotowym dodatkiem, lecz często są one niewielkie. Żeby mieć zapas smakowego cukru pod ręką i dodawać go wedle uznania, najlepiej przygotować go samodzielnie, w bardzo prosty sposób.
Potrzebne składniki
Aby przyrządzić cukier smakowy, nie potrzeba wiele, wystarczy tylko kilka produktów:
* cukier (bardzo drobny),
* cynamon mielony,
* wanilia,
* róża,
* słoik na cukier.
W zależności od wyboru dodatków można uzyskać 3 różne rodzaje cukru.Cukier różany
Cukier różany można wykonać z 1/2 szklanki cukru z 3 gramami jadalnej róży. Można ją z powodzeniem zakupić w dowolnej herbaciarni.Na początek należy rozdrobnić różę w moździerzu na drobne kawałki. Cukier przesypać do miski, dodać różę i wymieszać całość. Biały przysmak bez problemu przesiąknie różanym aromatem. Szczególnie dobrze nada się do herbaty, jak również do wypieku pączków.
Cukier waniliowy
Wykonanie cukru waniliowego jest jeszcze prostsze. Wystarczy cukier oraz 1 – 2 laski wanilii, w zależności od ilości, jaką chce się przygotować. Cukier tego rodzaju można przyrządzić na dwa sposoby.Pierwszy z nich to zamknięcie cukru z laską wanilii w szczelnym pojemniku i pozostawienie ich tak na 3 – 4 dni. Cukier przejdzie jej zapachem, lecz aromat nie będzie bardzo intensywny.Drugi sposób to przekrojenie laski na pół i wygrzebanie z niej nożykiem ziarenek. Należy zmieszać je z 1/2 szklanki cukru i zamknąć w pojemniku. Aromat wanilii będzie znacznie lepiej wyczuwalny.
Cukier cynamonowy
Do przygotowania cukru cynamonowego, poza podstawą, czyli cukrem, przyda się również cynamon mielony dobrej jakości. Należy wymieszać 1 łyżkę cynamonu z 1/2 szklanki cukru. Gotową mieszankę przełożyć do pojemnika. Używać zarówno do napojów, jak i do wypieków.