Jak zrobić dobry cukier smakowy?

Opiekun artykułu: designer
Advertising
Jak zrobić dobry cukier smakowy?

Jak zrobić dobry cukier smakowy?

Smakowy cukier może przydać się do napojów podawanych na słodko – kawy, herbaty, czekolady – jak również do wypieków. Od czasu do czasu można znaleźć w sklepie opakowania z gotowym dodatkiem, lecz często są one niewielkie. Żeby mieć zapas smakowego cukru pod ręką i dodawać go wedle uznania, najlepiej przygotować go samodzielnie, w bardzo prosty sposób.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby przyrządzić cukier smakowy, nie potrzeba wiele, wystarczy tylko kilka produktów:
    * cukier (bardzo drobny),
    * cynamon mielony,
    * wanilia,
    * róża,
    * słoik na cukier.
     W zależności od wyboru dodatków można uzyskać 3 różne rodzaje cukru.

  • Cukier różany

    Cukier różany można wykonać z 1/2 szklanki cukru z 3 gramami jadalnej róży. Można ją z powodzeniem zakupić w dowolnej herbaciarni.Na początek należy rozdrobnić różę w moździerzu na drobne kawałki. Cukier przesypać do miski, dodać różę i wymieszać całość. Biały przysmak bez problemu przesiąknie różanym aromatem. Szczególnie dobrze nada się do herbaty, jak również do wypieku pączków.

  • Cukier waniliowy

    Cukier waniliowy

    Wykonanie cukru waniliowego jest jeszcze prostsze. Wystarczy cukier oraz 1 – 2 laski wanilii, w zależności od ilości, jaką chce się przygotować. Cukier tego rodzaju można przyrządzić na dwa sposoby.Pierwszy z nich to zamknięcie cukru z laską wanilii w szczelnym pojemniku i pozostawienie ich tak na 3 – 4 dni. Cukier przejdzie jej zapachem, lecz aromat nie będzie bardzo intensywny.Drugi sposób to przekrojenie laski na pół i wygrzebanie z niej nożykiem ziarenek. Należy zmieszać je z 1/2 szklanki cukru i zamknąć w pojemniku. Aromat wanilii będzie znacznie lepiej wyczuwalny.

  • Cukier cynamonowy

    Cukier cynamonowy

    Do przygotowania cukru cynamonowego, poza podstawą, czyli cukrem, przyda się również cynamon mielony dobrej jakości. Należy wymieszać 1 łyżkę cynamonu z 1/2 szklanki cukru. Gotową mieszankę przełożyć do pojemnika. Używać zarówno do napojów, jak i do wypieków.

Popularne tagi
  • powstanie kawy rozpuszczalnej
  • dieta odchudzająca
  • kwas chlebowy
  • ciekawostki o kawie rozpuszczalnej
  • śniadanie
  • ziarna kawowca
  • przepis
  • zalety czerwonej herbaty
  • przepis na bawarkę
  • słodkie dodatki
  • mięta
  • herbata z kardamonem
  • kuchnia hinduska
  • piernik
  • wieczór