Jak przyrządzić aromatyczną herbatę z imbirem?

Jak przyrządzić aromatyczną herbatę z imbirem?
Gdy nadchodzą chłodne wieczory, z przyjemnością myśli się o gorących napojach, którymi można się raczyć. O ile kawa dobrze działa rano i po południu, o tyle wieczorem, po całym dniu, warto napić się herbaty z dodatkiem imbiru. Samodzielne jej przygotowanie sprawia, że ma ona nie tylko lepszy smak, lecz również mocniej rozgrzewa. Oto sprawdzony sposób.
- Potrzebne składniki  - Do przyrządzenia rozgrzewającej herbaty nie potrzeba bardzo wielu składników. Niezbędne są jedynie: 
 * 1 l wody,
 * 1/2 cytryny,
 * miód płynny,
 * 2 cm korzenia imbiru,
 * 2 torebki ulubionej herbaty.
 Herbata wybrana do zaparzania może być zwykła, czarna albo owocowa, w zależności od upodobań. Przydatne będą również dwie szklanki.
- Krok pierwszy- Czysty korzeń imbiru należy obrać ze skórki. Nie nożem, bo nie jest to szczególnie wygodne, ale warto sięgnąć po małą łyżeczkę i zdzierać nią skórkę. Następnie obrany imbir pokroić na niezbyt grube plasterki. 
- Krok drugi  - Plasterki imbirowe włożyć do garnka, zalać je przygotowaną wcześniej wodą i włączyć niewielki ogień. Przykryć garnek pokrywką, po czym pozostawić gotującą się całość na 10 minut. 
- Krok trzeci  - Po dobrym ugotowaniu się imbirowego naparu zdjąć garnek z ognia. Wrzucić do niego torebki z herbatą i zostawić na 2 – 3 minuty do zaparzenia. 
- Krok czwarty  - Gdy herbata dobrze naciągnie, dodać do niej miód. Należy wlać go wedle własnego uznania oraz sympatii do miodu. Dla niektórych 1 łyżka to za dużo, dla innych za mało. Z cytryny wycisnąć cały sok i razem z miodem wlać go do herbaty. Zamieszać wszystko do momentu rozpuszczenia się miodu, po czym przez małe sitko wlać napój do szklanek. Podawać. 

















