Jak przyrządzić aromatyczną herbatę z imbirem?
Jak przyrządzić aromatyczną herbatę z imbirem?
Gdy nadchodzą chłodne wieczory, z przyjemnością myśli się o gorących napojach, którymi można się raczyć. O ile kawa dobrze działa rano i po południu, o tyle wieczorem, po całym dniu, warto napić się herbaty z dodatkiem imbiru. Samodzielne jej przygotowanie sprawia, że ma ona nie tylko lepszy smak, lecz również mocniej rozgrzewa. Oto sprawdzony sposób.
Potrzebne składniki
Do przyrządzenia rozgrzewającej herbaty nie potrzeba bardzo wielu składników. Niezbędne są jedynie:
* 1 l wody,
* 1/2 cytryny,
* miód płynny,
* 2 cm korzenia imbiru,
* 2 torebki ulubionej herbaty.
Herbata wybrana do zaparzania może być zwykła, czarna albo owocowa, w zależności od upodobań. Przydatne będą również dwie szklanki.Krok pierwszy
Czysty korzeń imbiru należy obrać ze skórki. Nie nożem, bo nie jest to szczególnie wygodne, ale warto sięgnąć po małą łyżeczkę i zdzierać nią skórkę. Następnie obrany imbir pokroić na niezbyt grube plasterki.
Krok drugi
Plasterki imbirowe włożyć do garnka, zalać je przygotowaną wcześniej wodą i włączyć niewielki ogień. Przykryć garnek pokrywką, po czym pozostawić gotującą się całość na 10 minut.
Krok trzeci
Po dobrym ugotowaniu się imbirowego naparu zdjąć garnek z ognia. Wrzucić do niego torebki z herbatą i zostawić na 2 – 3 minuty do zaparzenia.
Krok czwarty
Gdy herbata dobrze naciągnie, dodać do niej miód. Należy wlać go wedle własnego uznania oraz sympatii do miodu. Dla niektórych 1 łyżka to za dużo, dla innych za mało. Z cytryny wycisnąć cały sok i razem z miodem wlać go do herbaty. Zamieszać wszystko do momentu rozpuszczenia się miodu, po czym przez małe sitko wlać napój do szklanek. Podawać.