Jak przyrządzić aromatyczną herbatę z imbirem?

Opiekun artykułu: bobosior
Advertising
Jak przyrządzić aromatyczną herbatę z imbirem?

Jak przyrządzić aromatyczną herbatę z imbirem?

Gdy nadchodzą chłodne wieczory, z przyjemnością myśli się o gorących napojach, którymi można się raczyć. O ile kawa dobrze działa rano i po południu, o tyle wieczorem, po całym dniu, warto napić się herbaty z dodatkiem imbiru. Samodzielne jej przygotowanie sprawia, że ma ona nie tylko lepszy smak, lecz również mocniej rozgrzewa. Oto sprawdzony sposób.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przyrządzenia rozgrzewającej herbaty nie potrzeba bardzo wielu składników. Niezbędne są jedynie:
    * 1 l wody,
    * 1/2 cytryny,
    * miód płynny,
    * 2 cm korzenia imbiru,
    * 2 torebki ulubionej herbaty.
    Herbata wybrana do zaparzania może być zwykła, czarna albo owocowa, w zależności od upodobań. Przydatne będą również dwie szklanki.

  • Krok pierwszy

    Czysty korzeń imbiru należy obrać ze skórki. Nie nożem, bo nie jest to szczególnie wygodne, ale warto sięgnąć po małą łyżeczkę i zdzierać nią skórkę. Następnie obrany imbir pokroić na niezbyt grube plasterki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Plasterki imbirowe włożyć do garnka, zalać je przygotowaną wcześniej wodą i włączyć niewielki ogień. Przykryć garnek pokrywką, po czym pozostawić gotującą się całość na 10 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po dobrym ugotowaniu się imbirowego naparu zdjąć garnek z ognia. Wrzucić do niego torebki z herbatą i zostawić na 2 – 3 minuty do zaparzenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy herbata dobrze naciągnie, dodać do niej miód. Należy wlać go wedle własnego uznania oraz sympatii do miodu. Dla niektórych 1 łyżka to za dużo, dla innych za mało. Z cytryny wycisnąć cały sok i razem z miodem wlać go do herbaty. Zamieszać wszystko do momentu rozpuszczenia się miodu, po czym przez małe sitko wlać napój do szklanek. Podawać.

Popularne tagi
  • herbata pomarańczowa
  • spienianie mleka w domu
  • mocha
  • latte macchiato
  • suszenie
  • temperatura
  • mrożona herbata truskawkowa
  • pomysł
  • przepis na meksykańską czekoladę
  • czekolada
  • rośliny sezonowe
  • wielokrotne parzenie
  • ukochana
  • płukanie yerba mate
  • parzenie herbaty