Łatwy sposób na oryginalne pokrojenie cytryny

Opiekun artykułu: werealia
Advertising
Łatwy sposób na oryginalne pokrojenie cytryny

Łatwy sposób na oryginalne pokrojenie cytryny

Zwykła cytryna może stać się ciekawą ozdobą deserów, brzegów szklanek lub tac z posiłkami serwowanymi gościom. Trzeba jedynie przyciąć ją w odpowiedni sposób. Jaki? Podpowiadamy w poniższym artykule. Dzięki kilku prostym sztuczkom oraz użyciu noża możesz zachwycić wszystkich sposobem podania cytryny.

Advertising
Advertising
  • Pierwsze cięcie

    Pierwsze cięcie

    Cytrynę lub cytryny dokładnie umyć w gorącej wodzie, żeby pozbyć się wszystkich naleciałości sklepowych. Następnie sięgnąć po podłużny nóż do cytrusów, który ułatwi obieranie i formowanie pożądanego kształtu cytryny. Nożem należy wycinać cienkie paski skórki cytrynowej od jednego końca do drugiego.

  • Drugie cięcie

    Wycięte paseczki powinny być na tyle głębokie, żeby dojść do białej otoczki w cytrynie, jednak bez zdzierania jej. Pomiędzy jednym a drugim paskiem powinien znaleźć się kawałek nienaruszonej żółtej skórki. Powinien być dość szeroki, jednak jeśli będzie cienki, to nie stanie to na przeszkodzie w uzyskaniu ładnych plasterków cytryny.

  • Trzecie cięcie

    Trzecie cięcie

    W dalszym ciągu używając nożyka do owoców egzotycznych, kroić cytrynę od jednego końca do drugiego. Plasterki nie powinny być ani za cienkie, żeby się nie urywały, ani za grube, zwłaszcza jeżeli mają ozdabiać szklanki z napojami. Najlepiej postarać się o średnią grubość. Pociąć całą cytrynę, aż do uzyskania kilku ładnych plasterków.

  • Efekty cięcia

    Efekty cięcia

    Nie trzeba czekać na efekty cięcia, ponieważ zobaczy się je od razu. Dzięki nacięciom noża na skórce plasterki cytryny będą wyglądały jak zgrabne kwiatuszki. Można nimi ozdabiać wszystko, w czym cytryna jest mile widziana – ciasta z galaretką, dania z ryb, półmiski z warzywami albo wędliną, półmiski z przystawkami, desery, a przede wszystkim szklanki i kieliszki. Każdy ucieszy się, widząc przed sobą naczynie z tak miłą ozdobą zamiast banalnego plasterka cytryny. Taki sposób prezentowania cytryny jest tym lepszy, że jest łatwy do uzyskania i nie wymaga ani specjalnie dużo czasu, ani wielkich zdolności – tylko chęci i cytryny.

Popularne tagi
  • owoce dzikiej róży
  • kuchnia duńska
  • lodowa kawa mrożona
  • rabarbar
  • aromatyczny napój
  • tykwa do yerba mate
  • koniak
  • mleko skondensowane niesłodzone
  • wiosna
  • przygotowanie cappuccino
  • kawa parzona
  • mazagran bezalkoholowy
  • gorąca czekolada
  • korzeń imbiru
  • odchudzanie