Mojito brzoskwiniowe – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: ziulia
Advertising
Mojito brzoskwiniowe – jak je przygotować?

Mojito brzoskwiniowe – jak je przygotować?

Wakacyjne drinki powinny być takie, jak wakacje: szalone, kolorowe, wyraziste. Takie właśnie może być mojito, zwłaszcza w innej wersji niż klasyczna. Brzoskwiniowa nuta sprawi, że każdy, kto się go napije, poczuje się jak na egzotycznej plaży.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne elementy

    Potrzebne elementy

    Wykonanie mojito nie jest skomplikowane, lecz wiele zależy od odpowiednich składników. Żeby napój był dobry, trzeba przygotować:
    * 1 brzoskwinię,
    * 1 limonkę,
    * 1 łyżeczkę cukru brązowego,
    * 45 ml rumu białego,
    * garść liści mięty,
    * wodę gazowaną.
    Jeśli chce się przyrządzić więcej napoju, należy podwoić ilość składników. Dobrze jest zaopatrzyć się również w elegancki dzbanek albo w szerokie kieliszki, które podkreślą wyjątkowość przygotowanego napoju.

  • Pierwszy krok

    Brzoskwinię – trzeba zadbać, żeby była dojrzała – umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Wyjąć pestkę, a pozostały miąższ pokroić na małe kawałki i wrzucić do przygotowanego wcześniej blendera.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do brzoskwini dosypać cukier, wrzucić liście mięty – nie wszystkie, kilka można pozostawić do dekoracji. Limonkę przeciąć na pół. Z jednej części wycisnąć sok, a drugą pokroić na plasterki i pozostawić do dekoracji. Sok dolać do blendera i zacząć miksować. Składniki powinny połączyć się w gładką całość.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do powstałej mieszanki dodać rum i wymieszać albo zmiksować na najniższych możliwych obrotach.Przelać specyfik do szklanki, a następnie uzupełnić wodą gazowaną. Lekko potrząsnąć, po czym wziąć drugą szklankę i rozpocząć przelewanie z jednej do drugiej, aż woda oraz pozostałe elementy dobrze się połączą. Przed dolaniem wody można wrzucić do bazy alkoholowej 3 – 4 kostki lodu.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotowe mojito można pozostawić w szklance albo przelać do czystej. Przed podaniem warto ozdobić drink plasterkami limonki, listkami mięty oraz kolorową słomką. Z mojito w ręku można poczuć się jak na wakacjach nawet na własnym balkonie.

Popularne tagi
  • składniki na likier. meksyk
  • słodycze
  • koktajl ogórkowy
  • sok z malin
  • przepis na casablancę
  • świętowanie
  • problemy żołądkowe
  • sposób wykonania likieru
  • owoce leśne
  • syrop bananowy
  • cukier waniliowy
  • koktajl borówkowo-szpinakowy
  • wódka czarna
  • drinki na lato
  • wiśnia kandyzowana