Przepis na arbuzowe Mojito

Opiekun artykułu: franki
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 10 min.
Advertising
Przepis na arbuzowe Mojito

Przepis na arbuzowe Mojito

Tradycyjne Mojito jest u nas drinkiem bardzo popularnym i od lat króluje w pubach oraz klubach. W jego aromacie rozpływa się niejeden nadmorski klub. Dla osób, którym jego limonkowo-miętowy smak już spowszedniał, jest dobra alternatywa, z dodatkiem arbuza. Lekko zmodyfikowany przepis pozwoli odkryć tego drinka na nowo.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

5 liści świeżej mięty

50 ml białego rumu

łyżkę cukru

¾ szklanki kawałków arbuza bez pestek

pokruszony lód

pół limonki

5 liści świeżej mięty 50 ml białego rumu łyżkę cukru ¾ szklanki kawałków arbuza bez pestek pokruszony lód pół limonki
  • Baza

    W wysokiej szklance umieść cukier, sok z limonki i świeże listki mięty. Rozgnieć je dokładnie łyżeczką. Dzięki cukrowi będziesz mógł rozetrzeć wszystko bardzo dokładnie. Jak dotąd wszystko przebiega dokładnie tak, jak podczas robienia zwykłego Mojito.

  • Arbuz

    Arbuz

    Następnym dodatkiem, który odmieni nam naszego drinka, jest orzeźwiający, soczysty, słodki arbuz. Idealny dodatek na ciepłe wakacyjne wieczory. Pokrój arbuza w kawałeczki, wsyp je do szklanki i rozgnieć łyżką. Im bardziej soczysty, tym lepiej. Uważaj, by pestki nie dostały się do drinka, oddziel je od arbuza wcześniej.

  • Rum

    Rum

    Dalsza część przepisu wygląda tradycyjnie. Wlej rum dla dodania procentów oraz dorzuć pokruszony lód. Podawaj wraz z rurką do picia. Nie mieszaj. Dzięki temu każdy będzie mógł zdecydować, czy chce wziąć słodszy łyk z dna, czy bardziej rumowy z wierzchu. Arbuzowe Mojito to idealna równowaga między alkoholową nutą rumu, słodką arbuza i kwaśną limonki. Szklankę udekoruj listkiem mięty oraz kawałkiem arbuza.