Przepis na arbuzowe Mojito
Przepis na arbuzowe Mojito
Tradycyjne Mojito jest u nas drinkiem bardzo popularnym i od lat króluje w pubach oraz klubach. W jego aromacie rozpływa się niejeden nadmorski klub. Dla osób, którym jego limonkowo-miętowy smak już spowszedniał, jest dobra alternatywa, z dodatkiem arbuza. Lekko zmodyfikowany przepis pozwoli odkryć tego drinka na nowo.
Baza
W wysokiej szklance umieść cukier, sok z limonki i świeże listki mięty. Rozgnieć je dokładnie łyżeczką. Dzięki cukrowi będziesz mógł rozetrzeć wszystko bardzo dokładnie. Jak dotąd wszystko przebiega dokładnie tak, jak podczas robienia zwykłego Mojito.
Arbuz
Następnym dodatkiem, który odmieni nam naszego drinka, jest orzeźwiający, soczysty, słodki arbuz. Idealny dodatek na ciepłe wakacyjne wieczory. Pokrój arbuza w kawałeczki, wsyp je do szklanki i rozgnieć łyżką. Im bardziej soczysty, tym lepiej. Uważaj, by pestki nie dostały się do drinka, oddziel je od arbuza wcześniej.
Rum
Dalsza część przepisu wygląda tradycyjnie. Wlej rum dla dodania procentów oraz dorzuć pokruszony lód. Podawaj wraz z rurką do picia. Nie mieszaj. Dzięki temu każdy będzie mógł zdecydować, czy chce wziąć słodszy łyk z dna, czy bardziej rumowy z wierzchu. Arbuzowe Mojito to idealna równowaga między alkoholową nutą rumu, słodką arbuza i kwaśną limonki. Szklankę udekoruj listkiem mięty oraz kawałkiem arbuza.