Jak przyrządzić lemoniadę ogórkową?

Opiekun artykułu: chichotka
Advertising
Jak przyrządzić lemoniadę ogórkową?

Jak przyrządzić lemoniadę ogórkową?

Orzeźwiająca lemoniada może być przyrządzona nie tylko z kwaśnych cytryn, ale również z ogórków. Napój ten zdobywa sobie coraz więcej wielbicieli i jest latem podawany w wielu kawiarniach jako specjalność dnia. Czemu więc nie przygotować go w domu samodzielnie? Jest to niezwykle proste i zachęca do codziennego wykonywania. Oto kilka przepisów.

Advertising
Advertising
  • Lemoniada ogórkowa z imbirem

    Lemoniada ogórkowa z imbirem

    Napój ogórkowy można przyrządzić na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Do wykonania aromatycznego napoju z imbirem potrzebne są:
    * 1 ogórek zielony,
    * 4 plastry cytryny,
    * 2 cm imbiru,
    * 1 l zimnej wody,
    * kostki lodu.
    Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki, przełożyć do dzbanka i dodać plasterki cytryny oraz starty imbir. Ugniatać przez chwilę oba składniki, aż puszczą sok. Zalać zimną wodą, po czym włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie odcedzić napój. Dodać kostki lodu i podawać w wysokich szklankach. Przed podaniem można ozdobić plasterkiem cytryny albo ogórka.

  • Lemoniada ogórkowa z miętą

    Lemoniada ogórkowa z miętą

    Mięta jest częstym dodatkiem do letnich napojów. Warto dodać ją również do lemoniady ogórkowej, tworząc podwójnie odświeżający napój. Do jego przyrządzenia niezbędne są:
    * 1 ogórek zielony,
    * 3 cytryny,
    * 1,5 l wody,
    * 80 g cukru,
    * kilka listków mięty.
    Z 2,5 cytryny wycisnąć sok, pozostałą część pozostawić do późniejszej dekoracji. Sok przelać do blendera, wrzucić liście mięty oraz cukier. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, dodając je następnie do soku cytrynowego. Wszystko zmiksować na gładką papkę. Przelać uzyskaną miksturę do dzbanka, zalać wodą, wrzucić kilka kostek lodu. Podawać zaraz po przygotowaniu w szklankach ozdobionych plasterkami cytryny.

  • Lemoniada gazowana

    Lemoniada gazowana

    Jeśli jest się wielbicielem bąbelków w napoju, z pewnością polubi się lemoniadę z lekkim gazem. Jej przygotowanie wymaga następujących składników:
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * 2,5 cytryny,
    * 80 g cukru białego,
    * 1,5 l wody gazowanej,
    * 10 kostek lodu.
    Zielonego ogórka umyć, obrać ze skórki. Odkroić 5 plasterków i odłożyć do dekoracji, pozostałą część pokroić na drobne kawałki i wrzucić do blendera. Z 2 cytryn wycisnąć sok, pozostałą część przeznaczyć do dekorowania napoju. Sok wlać do blendera, dodać cukier oraz kostki lodu. Całość zmiksować na gładką masę, a następnie zalać wodą gazowaną – można ją wcześniej schłodzić w lodówce. Przelać do dzbanka lub od razu do szklanek. Ozdobić plasterkami ogórka i cytryny.