Koktajl mandarynkowy – na zimę i nie tylko
Koktajl mandarynkowy – na zimę i nie tylko
Dla wielu osób mandarynki są swego rodzaju symbolem zimy. O tej porze jada się ich najwięcej, zima kojarzy się z ich zapachem oraz smakiem. Okazuje się, że soczyste mandarynki mogą być również dobrym dodatkiem do koktajlu, który świetnie urozmaici zimowe przyjęcie, a nawet święta Bożego Narodzenia. Oto prosty sposób na smaczny napój.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie mandarynkowego koktajlu nie wymaga bardzo dużej liczby składników, jednak warto zadbać o nie przed przystąpieniem do pracy. Są to:
* 120 ml szampana,
* 30 ml likieru mandarynkowego,
* 1 mandarynka.
Przyda się również kieliszek koktajlowy, w którym napój będzie prezentował się bardzo atrakcyjnie.Krok pierwszy
Szampana dobrze schłodzić. Najlepiej potrzymać go w lodówce przez 1 godzinę. Następnie przelać odpowiednią ilość do kieliszka koktajlowego.
Krok drugi
Likier, również może być schłodzony, dolać do szampana. Delikatnie wymieszać oba składniki metalowym patyczkiem albo końcówką łyżeczki. Szampan powinien lekko się spienić.
Krok trzeci
Mandarynkę umyć pod ciepłą wodą. Zacząć obierać w taki sposób, jak obiera się jabłko ze skórki – aby powstała spirala. Taką spiralą udekorować kieliszek przed podaniem. Można również dekorować kieliszek kawałkami mandarynki i zjadać ją pomiędzy kolejnymi łykami koktajlu.