Koktajl mandarynkowy – na zimę i nie tylko

Opiekun artykułu: tachikoiwa
Advertising
Koktajl mandarynkowy – na zimę i nie tylko

Koktajl mandarynkowy – na zimę i nie tylko

Dla wielu osób mandarynki są swego rodzaju symbolem zimy. O tej porze jada się ich najwięcej, zima kojarzy się z ich zapachem oraz smakiem. Okazuje się, że soczyste mandarynki mogą być również dobrym dodatkiem do koktajlu, który świetnie urozmaici zimowe przyjęcie, a nawet święta Bożego Narodzenia. Oto prosty sposób na smaczny napój.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Wykonanie mandarynkowego koktajlu nie wymaga bardzo dużej liczby składników, jednak warto zadbać o nie przed przystąpieniem do pracy. Są to:
    * 120 ml szampana,
    * 30 ml likieru mandarynkowego,
    * 1 mandarynka.
    Przyda się również kieliszek koktajlowy, w którym napój będzie prezentował się bardzo atrakcyjnie.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szampana dobrze schłodzić. Najlepiej potrzymać go w lodówce przez 1 godzinę. Następnie przelać odpowiednią ilość do kieliszka koktajlowego.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Likier, również może być schłodzony, dolać do szampana. Delikatnie wymieszać oba składniki metalowym patyczkiem albo końcówką łyżeczki. Szampan powinien lekko się spienić.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mandarynkę umyć pod ciepłą wodą. Zacząć obierać w taki sposób, jak obiera się jabłko ze skórki – aby powstała spirala. Taką spiralą udekorować kieliszek przed podaniem. Można również dekorować kieliszek kawałkami mandarynki i zjadać ją pomiędzy kolejnymi łykami koktajlu.

Popularne tagi
  • lemoniada ogórkowa
  • przechowywanie piwa
  • drink margarita
  • metody chłodzenia piwa
  • wódka słodka
  • przepis na napój arbuzowo-ogórkowy
  • napój marynarzy
  • dekorowanie drinka
  • płatki śniegu
  • miąższ
  • dieta koktajlowa
  • przepis na warstwowego drinka
  • składniki do drinka
  • zdrowe śniadanie
  • problemy żołądkowe