Prosty sposób przyrządzania pysznego bananowego daiquiri
Prosty sposób przyrządzania pysznego bananowego daiquiri
Sok bananowy jest częstym dodatkiem do drinków, ponieważ ma nietypowy, ale jednocześnie neutralny smak. Nie jest ani bardzo słodki, ani gorzki, raczej pośredni. Jednak nie powoduje to, że mniej przydatny. Bananowe daiquiri to jeden z najlepszych napojów, jakie można serwować sobie samodzielnie albo przygotowywać w barze.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie bananowego napoju z dodatkiem alkoholu nie będzie trudne, jeżeli zawczasu zbierze się następujące elementy:
* 1/2 banana mrożonego,
* 1 limonka,
* 15 ml likieru bananowego,
* 60 ml rumu.
Niezbędne są również:
* blender,
* kieliszki koktajlowe.
Krok pierwszy
Zmrożonego lub przynajmniej bardzo zimnego banana obrać ze skórki, a następnie podzielić na plasterki średniej grubości.Lód kruszony – można kruszyć go, uderzając młotkiem w foliowy woreczek, w którym kostki się znajdują – wsypać do blendera. Dodać banana i rozpocząć miksowanie, bardzo dokładne, skrupulatne.
Krok drugi
Do bananowo-lodowej masy wlać rum oraz likier bananowy. Limonkę sparzyć wrzątkiem i podzielić na pół. Jedną połówkę odłożyć na bok w celach dekoracyjnych, natomiast z pozostałej wycisnąć sok i dodać go do składników w blenderze. Bardzo dokładnie zmiksować całość, tworząc żółty, dość gęsty, jak na drinki, napój.
Krok trzeci
Gotowe daiquiri przelać do kieliszka lub kieliszków koktajlowych. Ozdobić plasterkami limonki albo limonkową skórką. Można również dodać wisienki koktajlowe. Tak przygotowany napój jest gotowy do spożywania w czasie gorących dni, gdy chce się czegoś wyjątkowego oraz orzeźwiającego. Jeżeli lubi się banany, taki drink pozwoli na poczucie się niczym na atrakcyjnej egzotycznej wyspie.