Pyszny drink lawendowy z szampanem
Pyszny drink lawendowy z szampanem
Szampan to podstawowy alkohol na sylwestrowej imprezie. Nie może go zabraknąć, gdyż wtedy powitanie Nowego Roku byłoby niepełne. Jednak jeszcze przed północą można popijać drinki stworzone na bazie musującego alkoholu, smaczne i nietypowe, ponieważ z dodatkiem aromatycznej lawendy.
Jakich składników potrzeba?
Żeby uraczyć gości smacznym i nietypowym napojem, trzeba zebrać najpierw odpowiednie produkty. Wśród nich znajdują się:
* 4 butelki szampana,
* 1/2 szklanki wody,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 łyżeczka lawendy suszonej,
* świeża lawenda do ozdoby.Krok pierwszy
Wodę przelać do garnka. Postawić go na gazie i zacząć podgrzewać. Wsypać cukier i mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści. Mieszankę zagotować.
Krok drugi
Kiedy woda zacznie mocno wrzeć, dodać do niej suszoną lawendę. Zamieszać, po czym odstawić garnek z pieca, do wystudzenia.Gdy mikstura będzie już chłodna, wstawić ją do lodówki – można zakryć garnek folią aluminiową – i pozostawić w chłodzie na 30 dni. Żeby móc tworzyć sylwestrowe drinki, najlepiej przygotować lawendowy wywar na początku grudnia.
Krok trzeci
W dniu sylwestrowej zabawy można przejść do tworzenia drinków. Przed ich wykonywaniem należy przecedzić uzyskany syrop lawendowyAby zrobić dobrego drinka, trzeba zmieszać 180 ml chłodnego szampana z 1,5 łyżeczki lawendowej substancji. Wymieszać delikatnie. Przelać do kieliszka i przed podaniem ozdobić świeżą lawendą. Na zdrowie!