Jak zrobić doskonały likier bananowy?
Jak zrobić doskonały likier bananowy?
Likier bananowy nie zachwyca kolorem, jednak jest z pewnością jednym z lepszych przysmaków, jakie można zaserwować sobie albo gościom. Ze względu na to, że w sklepach jest rzadkością, warto przygotować go samodzielnie, korzystając z łatwo dostępnych składników. Oto prosty przepis na jego wykonanie.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby likier udał się zgodnie z oczekiwaniami, niezbędne jest przygotowanie następujących składników spożywczych:
* 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego,
* 200 ml wódki,
* 3 banany,
* 4 żółtka,
* 1 szklanka cukru,
* 1 łyżeczka soku z cytryny.Krok pierwszy
Banany przemyć, po czym obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Skropić je odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu nie będą ciemniały. Wrzucić wszystkie plasterki do blendera i zmiksować na bananową papkę.
Krok drugi
Do miski średniej wielkości przełożyć żółtka, dosypać cukier. Ucierać dokładnie – mikserem albo kulą do ucierania – aż uzyska się gładką, puszystą masę. Jeżeli będzie bardzo puszysta, bez drobinek cukru, likier będzie znacznie lepszy.
Krok trzeci
Bananową papkę dodawać do żółtek, mieszając przy tym łyżką. Stopniowo wlewać mleko skondensowane i mieszać przez cały czas, tworząc gładką, pachnącą bananami masę. Następnie dolewać wódkę, nadal mieszając łyżką albo trzepaczką, co ułatwia łączenie się składników w całość.
Krok czwarty
Gotową masę przelać przez sitko do drugiego naczynia. Dzięki temu usunie się ewentualny osad i likier będzie gładszy. Przelać miksturę do butelki. Od tego momentu likier jest gotowy do popijania oraz dodawania do deserów, np. do lodów. Smacznego!