Orzeźwiająca lemoniada jagodowa
Orzeźwiająca lemoniada jagodowa
Jagody jada się zazwyczaj w formie ciasta, jagodzianek albo z cukrem. W każdej z tych wersji są bardzo dobre, jednak czasami budzą poczucie winy u osób, które są na diecie. Jeśli chce się korzystać z jagód w formie dietetycznej, bez burzenia diety, a jednocześnie orzeźwić się w czasie upałów, można przyrządzić zimną lemoniadę jagodową, pyszną i oryginalną.
Niezbędne składniki
Do przyrządzenia orzeźwiającej lemoniady przydadzą się smaczne i świeże składniki. Należą do nich przede wszystkim:
* 200 g jagód mrożonych,
* 2 łyżki miodu,
* 2 łyżki syropu malinowego,
* 4 pomarańcze,
* 1 l wody mineralnej, niegazowanej,
* kostki lodu.
Pod ręką trzeba mieć również pojemny dzbanek, w którym można będzie przygotować lemoniadę.Pierwszy krok
Pomarańcze umyć dokładnie i osuszyć. Schować do lodówki i pozostawić w niej na 15 – 20 minut. Powinny być bardzo dobrze schłodzone.
Drugi krok
Schłodzone pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Najlepiej użyć do tego wyciskarki do soku, wtedy będzie go więcej. Ręcznie nie zawsze udaje się uzyskać tak dobry efekt i sporo soku zostaje wewnątrz miąższu.
Trzeci krok
Sok pomarańczowy przelać do dzbanka. Dodać miód i syrop malinowy. Uzupełnić dzbanek wodą mineralną. Wrzucić mrożone jagody, które dodatkowo schłodzą napój. Włożyć na 15 – 20 minut do lodówki.
Czwarty krok
Zimną lemoniadę przelewać do szklanek. Napój można ozdobić świeżymi jagodami, kawałkami cytryny lub limonki albo listkami mięty. Warto również dodać do każdej szklanki ozdobną słomkę i popijać powoli w czasie upału. Do każdej szklanki można wrzucić również 2 kostki lodu.