Jak zrobić galaretki szampańskie?

Opiekun artykułu: adrianx
Advertising
Jak zrobić galaretki szampańskie?

Jak zrobić galaretki szampańskie?

O interesujące podanie alkoholu dba każdy gospodarz lub gospodyni przyjęcia. Nie tylko wymyślne drinki w oryginalnych szklankach mogą być ciekawe. Znacznie ciekawsze są niepozorne galaretki, które wyglądają jak zwykła słodka przekąska, a tak naprawdę zawierają w sobie szampana. Oto podpowiedź, jak je wykonać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Pierwszym krokiem, jaki trzeba podjąć, jest zgromadzenie niezbędnych do wykonania galaretek elementów. Są to:
    * 1 szklanka wina musującego,
    * 1/3 szklanki rodzynek,
    * 1/3 szklanki wody,
    * 1 puszka brzoskwiń,
    * 2 łyżki żelatyny,
    * truskawki (do ozdoby),
    * foremki silikonowe do lodu.

  • Etap pierwszy

    Wodę zagotować, a następnie przelać do szklanki i wsypać żelatynę. Zamieszać łyżeczką i pozostawić do przestudzenia.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Otworzyć puszkę z brzoskwiniami i wyjąć z niej owoce. Syropu nie wylewać, ponieważ przyda się później. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do miski wlać wino musujące oraz syrop pozostały po brzoskwiniach. Dodać kawałki owoców i wystudzoną już żelatynę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić rodzynki i znowu wymieszać.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Gotową substancję przelać do foremek silikonowych do lodu. Można również do plastikowych, jednak z silikonowej formy będzie znacznie łatwiej je wyjąć bez uszkodzeń, a przecież chodzi o to, żeby prezentowały się jak najładniej. Włożyć na 3 – 4 godziny do lodówki. Przed podaniem można udekorować truskawkami, choć nie jest to konieczne. Smacznego!