Jak zrobić galaretki szampańskie?
Jak zrobić galaretki szampańskie?
O interesujące podanie alkoholu dba każdy gospodarz lub gospodyni przyjęcia. Nie tylko wymyślne drinki w oryginalnych szklankach mogą być ciekawe. Znacznie ciekawsze są niepozorne galaretki, które wyglądają jak zwykła słodka przekąska, a tak naprawdę zawierają w sobie szampana. Oto podpowiedź, jak je wykonać.
Potrzebne składniki
Pierwszym krokiem, jaki trzeba podjąć, jest zgromadzenie niezbędnych do wykonania galaretek elementów. Są to:
* 1 szklanka wina musującego,
* 1/3 szklanki rodzynek,
* 1/3 szklanki wody,
* 1 puszka brzoskwiń,
* 2 łyżki żelatyny,
* truskawki (do ozdoby),
* foremki silikonowe do lodu.Etap pierwszy
Wodę zagotować, a następnie przelać do szklanki i wsypać żelatynę. Zamieszać łyżeczką i pozostawić do przestudzenia.
Etap drugi
Otworzyć puszkę z brzoskwiniami i wyjąć z niej owoce. Syropu nie wylewać, ponieważ przyda się później. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki.
Etap trzeci
Do miski wlać wino musujące oraz syrop pozostały po brzoskwiniach. Dodać kawałki owoców i wystudzoną już żelatynę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić rodzynki i znowu wymieszać.
Etap czwarty
Gotową substancję przelać do foremek silikonowych do lodu. Można również do plastikowych, jednak z silikonowej formy będzie znacznie łatwiej je wyjąć bez uszkodzeń, a przecież chodzi o to, żeby prezentowały się jak najładniej. Włożyć na 3 – 4 godziny do lodówki. Przed podaniem można udekorować truskawkami, choć nie jest to konieczne. Smacznego!