Łatwy sposób przyrządzenia jagodowego martini

Opiekun artykułu: szyszyl
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Łatwy sposób przyrządzenia jagodowego martini

Łatwy sposób przyrządzenia jagodowego martini

Martini to jeden z ulubionych napoi alkoholowych, szczególnie lubiany przez kobiety. Można pić go w wersji podstawowej, bez dodatków, albo sprawić, by zmienił kolor oraz smak. Dzięki temu staje się jeszcze atrakcyjniejszy. Planujesz babski wieczór lub wielką imprezę? Jagodowego martini z pewnością nie może na niej zabraknąć. Pozwól podpowiedzieć sobie, jak je zrobić.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania smacznego drinka warto zawczasu zebrać odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 2 szklanki soku z jagód,

    * 2 szklanki soku z granatu,

    * 2 szklanki wódki jagodowej,

    * 1/4 szklanki soku z cytryny,

    * 1/2 szklanki likieru pomarańczowego,

    * jagody (do dekoracji).

    Przydadzą się również kieliszki koktajlowe, dzbanek oraz ozdobne wykałaczki do drinków w dowolnych barwach.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkimi sokami mocno wstrząsnąć, jeżeli są sokami w butelce lub kartonie. Wlać sok z jagód oraz sok z granatu do dzbanka. Sok z cytryny najlepiej wycisnąć bezpośrednio z cytryny, ponieważ ma wtedy lepszy smak i pozbawiony jest konserwantów. Dolać do pozostałych soków.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do dzbanka wlać również likier pomarańczowy oraz obie szklanki wódki. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, a następnie zakryć dzbanek foliowym woreczkiem i włożyć do lodówki na 24 godziny, żeby wszystkie płyny połączyły się jeszcze lepiej. Dzięki tak długiemu czasowi przechowywania w lodówce napój będzie dodatkowo silnie schłodzony.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Następnego dnia wyjąć napój z lodówki i przejść do przygotowania go do podawania. Zdjąć woreczek foliowy i wrzucić do dzbanka 10 – 12 kostek lodu. Mieszać je dokładnie przez 60 sekund, co dodatkowo zmrozi napój. Tak przygotowane martini przelewać do kieliszków koktajlowych. Jagody przygotowane do ozdoby nabić na wykałaczki. Ułożyć je na krawędziach kieliszków lub zamoczyć do połowy w drinku. Dzięki ładnemu podaniu oraz kolorowi drink będzie wyjątkowo zachwycający.

Popularne tagi
  • przygotowanie koktajlu regenerującego
  • piwo jasno
  • przeciwutleniacze
  • likier malinowy
  • nalewka wiśniowa
  • margarita kokosowa
  • smoothie
  • poczęstunek
  • drink egzotyczny
  • słodkie piwo
  • likier niebieski
  • bayley's irish cream
  • likier jajeczny
  • serek homogenizowany
  • eggnog