Łatwy sposób przyrządzenia jagodowego martini
Łatwy sposób przyrządzenia jagodowego martini
Martini to jeden z ulubionych napoi alkoholowych, szczególnie lubiany przez kobiety. Można pić go w wersji podstawowej, bez dodatków, albo sprawić, by zmienił kolor oraz smak. Dzięki temu staje się jeszcze atrakcyjniejszy. Planujesz babski wieczór lub wielką imprezę? Jagodowego martini z pewnością nie może na niej zabraknąć. Pozwól podpowiedzieć sobie, jak je zrobić.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania smacznego drinka warto zawczasu zebrać odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 2 szklanki soku z jagód,
* 2 szklanki soku z granatu,
* 2 szklanki wódki jagodowej,
* 1/4 szklanki soku z cytryny,
* 1/2 szklanki likieru pomarańczowego,
* jagody (do dekoracji).
Przydadzą się również kieliszki koktajlowe, dzbanek oraz ozdobne wykałaczki do drinków w dowolnych barwach.
Krok pierwszy
Wszystkimi sokami mocno wstrząsnąć, jeżeli są sokami w butelce lub kartonie. Wlać sok z jagód oraz sok z granatu do dzbanka. Sok z cytryny najlepiej wycisnąć bezpośrednio z cytryny, ponieważ ma wtedy lepszy smak i pozbawiony jest konserwantów. Dolać do pozostałych soków.
Krok drugi
Do dzbanka wlać również likier pomarańczowy oraz obie szklanki wódki. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, a następnie zakryć dzbanek foliowym woreczkiem i włożyć do lodówki na 24 godziny, żeby wszystkie płyny połączyły się jeszcze lepiej. Dzięki tak długiemu czasowi przechowywania w lodówce napój będzie dodatkowo silnie schłodzony.
Krok trzeci
Następnego dnia wyjąć napój z lodówki i przejść do przygotowania go do podawania. Zdjąć woreczek foliowy i wrzucić do dzbanka 10 – 12 kostek lodu. Mieszać je dokładnie przez 60 sekund, co dodatkowo zmrozi napój. Tak przygotowane martini przelewać do kieliszków koktajlowych. Jagody przygotowane do ozdoby nabić na wykałaczki. Ułożyć je na krawędziach kieliszków lub zamoczyć do połowy w drinku. Dzięki ładnemu podaniu oraz kolorowi drink będzie wyjątkowo zachwycający.