Jak zrobić wódkę z papryczkami Jalapeno?

Opiekun artykułu: pww
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Jak zrobić wódkę z papryczkami Jalapeno?

Jak zrobić wódkę z papryczkami Jalapeno?

Papryczki Jalapeno to dość popularna odmiana papryczek chilli. Są one dość ostre i mają lekko kwaskowaty posmak. Zawierają kapsaicynę, czynnik, który odpowiada za aktywację kanałów jonowych, powodujących uczucie piekącego ciepła. Są one dość szeroko używane w kuchni, lecz tym razem nie przygotujemy na ich bazie żadnej potrawy, a... napój. A konkretnie wódkę. Będzie to podwójnie ostra wódka. Ze względu na obecność procentów, jak i naprawdę ostrych przypraw. To propozycja tylko dla twardzieli. Sprawdź swoich kumpli i zobacz, który z was wymięknie. Pijcie bez popitki. Wygrywa ten, kto najmniej się skrzywi.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

500 ml wódki

4 papryczki Jalapeno

2 ziarenka ziela angielskiego

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

3 ziarenka jałowca

500 ml wódki 4 papryczki Jalapeno 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 3 ziarenka jałowca
  • Przygotowania

    Pamiętaj, aby przygotować tę wódkę znacznie wcześniej przed imprezą. Najlepiej ze dwa dni. Wszystkie składniki muszą przejść smakami i aromatami. W innym wypadku będziesz miał zwykłą wódkę, z pałętającymi się kawałkami papryki, których nawet nie wyczujesz.

  • Przygotuj papryczki

    Przygotuj papryczki

    Umyj wszystkie papryki pod wodą, po czym przekrój je na pół. Uważaj, by nie prysnąć sobie do oka ani nie potrzeć dłonią o twarz, bo papryczki są naprawdę ostre. Jeśli zamierzasz udać się do toalety, to również porządnie wyszoruj dłonie. Wiesz, o co chodzi.

  • Podsmaż składniki

    Wykorzystaj patelnię o nieprzywierającej powierzchni do podgrzania składników. Podprażone ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jagody jałowca będą bardziej aromatyczne i lepiej oddadzą swój smak wódce. Wystarczy 30 sekund trzymania na dużym ogniu, po czym przesyp je do dzbanka albo butelki, w których będziesz przygotowywał wódkę. Na tej samej patelni połóż papryczki i podsmaż je z każdej strony, zaczynając od strony wewnętrznej, czyli tej, gdzie nie ma skórki. Gdy się przypieką, dorzuć je do pozostałych przypraw.

  • Wlej wódkę

    Wlej wódkę

    Do dzbanka wlej teraz najważniejszy składnik, czyli dobrej jakości wódkę. Zadbaj o to, by był szczelnie zamknięty, by nie przeszedł w lodówce innymi smakami ani nie stracił procentów. Najlepiej robić to w jakiejś innej butelce po wódce. Z racji tego, iż tutaj doszły papryczki i przyprawy, musi być ona oczywiście większa od tej, w której masz czystą wódkę. W ciągu tych kilku dni, kiedy wódka będzie przechodzić smakami, co jakiś czas przemieszaj dodatkowo zawartość butelki.

  • Podaj do stołu

    Podaj do stołu

    Twoja wódka jest już gotowa. Ostra jak sam diabeł. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mocnych wrażeń. Przecedź ją przez sitko i podawaj w małych kieliszkach. Idealnie nada się też jako składnik Mad Doga. Podawaj mocno zmrożoną.

Popularne tagi
  • koktajl brzoskwiniowy
  • brązowy cukier
  • likier cytrynowy
  • przepis na drinka caipirinha
  • degustacja piwa
  • składniki na koktajl owocowy
  • promile
  • krem czekoladowy
  • martini bianco
  • przepis na domowe piwo
  • impreza hawajska
  • słoik
  • przepis na nalewkę z kasztanów
  • koktajl bananowy z serkiem
  • wódka cytrusowa