Meksykański likier cytrynowy – jak zrobić?
Meksykański likier cytrynowy – jak zrobić?
Wycieczka do Meksyku, gdy tylko ma się na to ochotę? Czemu nie. Z likierem meksykańskim jest to możliwe zawsze, kiedy ma się ochotę na coś nieco mocniejszego i bardzo smacznego. Zamiast robić w domu znaną wszystkim cytrynówkę, ku radości własnego podniebienia warto spróbować czegoś bardziej egzotycznego.
Niezbędne składniki
Do przygotowania smacznego likieru nie potrzeba bardzo wielu produktów, nie trzeba się tym martwić, wystarczą jedynie:
* 750 g cukru,
* 1 l wódki,
* 2 cytryny,
* 1 szklanka wody,
* 1 laska wanilii.Krok pierwszy
Wódkę przelać do dużego, czystego słoja. Cytryny sparzyć, po czym wycisnąć z nich cały sok do osobnej miski. Jeżeli pestki wypadły z cytryny, usunąć je, ponieważ mogłyby nadać likierowi nieprzyjemnej goryczki.
Krok drugi
Sok przelać do wódki. Laskę wanilii przekroić na pół, pozbyć się ziarenek, jeśli ma je w środku i wrzucić do płynu. Po wykonaniu tego zakręcić mocno słoik. Pozostawić na 8 dni w bezpiecznym miejscu.
Krok trzeci
Gdy czas leżakowania minie, odkręcić słoik. Wodę przelać do garnka, dosypać cukier i całość zacząć podgrzewać, aż cukier roztopi się i razem z wodą utworzy gęsty syrop.
Krok czwarty
Gotowy syrop wlać do mieszanki wódki z sokiem. Dobrze wymieszać przy pomocy długiego mieszadełka i powtórnie zakręcić. Pozostawić w zacienionym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić napój i rozlać do butelek. Popijać, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.