Przepis na białą sangrię
Przepis na białą sangrię
Sangria to tradycyjny hiszpański napój, przygotowywany na bazie wina, z dodatkiem owoców, soków owocowych czy innych dodatków smakowych. Początkowo składał się wyłącznie z wina i wody, lecz z czasem powstało wiele różnych wersji. Najczęściej spotykaną wersją jest sangria na bazie czerwonego wina, jednak dzisiaj przygotujemy coś odmiennego – białą sangrię, na bazie wina białego. To znacznie mniej popularna wersja, lecz równie pyszna i ciekawa. Z racji tego, że jest to dość słodki i delikatny napój, zjedna on sobie nie tylko mężczyzn, ale również kobiety. Przygotuj takie drinki na piątkowy wieczór, a znajomi, którzy do ciebie wpadną, na pewno będą zachwyceni miłą odmianą.
Przygotuj duży dzbanek
W dużym dzbanku zmieszaj wino z cukrem, do czasu całkowitego rozpuszczenia. Jeśli chcesz ułatwić sobie sprawę, to możesz rozpuścić cukier w odrobinie ciepłej wody i wlać do wina gęsty syrop. Przygotowanie tego napoju w dzbanku jest o tyle dobre, że każdy ze znajomych będzie mógł sobie nalać tyle, na ile ma ochotę. Nie myśl jednak o tym, co zrobisz, jeśli zostanie, bo możesz być pewien, że całość zostanie szybko wypita.
Dodaj owoce
Teraz pora przemieć wino w... sangrię. Zajmą się tym świeże, dojrzałe owoce, które nadadzą napojowi orzeźwiającego, słodkiego smaku. Wlej sok z winogron do dzbanka. Białe winogrona pokrój na połówki i upewnij się, że nie mają pestek. Najlepiej jest kupić oczywiście odmianę bezpestkową, jeśli jednak ci się to nie uda, to wyciągnij pestki z winogron. Nikt nie ma ochoty na wyławianie ich z drinka. Nektarynkę pokrój na cieniutkie plasterki, aby puściła jak najwięcej soku. Aby puściła go dopiero w dzbanku, a nie na desce do krojenia, używaj dobrze naostrzonego noża. Mandarynkę obierz ze skórki i również pokrój na plasterki. Wszystkie owoce wrzuć do dzbanka z winem i dobrze wymieszaj, by przeszło smakami.
Włóż do lodówki
Aby smaki stały się jeszcze bardziej wyraziste, przygotuj sangrię przynajmniej godzinę przed imprezą. W tym czasie włożysz ją do lodówki, by porządnie zmrozić, a zawarte w niej owoce wywindują w górę poziom słodkości. Nie trzymaj jej tam jednak zbyt długo, bowiem musisz się liczyć z tym, iż procenty uciekają. Zadbaj o to, by w lodówce nie było żadnych produktów o intensywnym zapachu, np. wędzonych kiełbas, a także przykryj wierzch dzbanka folią. Wyjmij z lodówki tuż przed podaniem i dodaj do niej zimną wodę gazowaną oraz kostki lodu.