Przepis na białą sangrię

Opiekun artykułu: maagda
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 10 min.
Advertising
Przepis na białą sangrię

Przepis na białą sangrię

Sangria to tradycyjny hiszpański napój, przygotowywany na bazie wina, z dodatkiem owoców, soków owocowych czy innych dodatków smakowych. Początkowo składał się wyłącznie z wina i wody, lecz z czasem powstało wiele różnych wersji. Najczęściej spotykaną wersją jest sangria na bazie czerwonego wina, jednak dzisiaj przygotujemy coś odmiennego – białą sangrię, na bazie wina białego. To znacznie mniej popularna wersja, lecz równie pyszna i ciekawa. Z racji tego, że jest to dość słodki i delikatny napój, zjedna on sobie nie tylko mężczyzn, ale również kobiety. Przygotuj takie drinki na piątkowy wieczór, a znajomi, którzy do ciebie wpadną, na pewno będą zachwyceni miłą odmianą.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

6 szklanek białego wina wytrawnego (np. Chardonnay)

¼ szklanki drobnego cukru

1 szklanka soku z białych winogron

1 soczysta nektarynka

1 mandarynka

1 szklanka białych winogron bez pestek

1 szklanka wody gazowanej

6 szklanek białego wina wytrawnego (np. Chardonnay) ¼ szklanki drobnego cukru 1 szklanka soku z białych winogron 1 soczysta nektarynka 1 mandarynka 1 szklanka białych winogron bez pestek 1 szklanka wody gazowanej
  • Przygotuj duży dzbanek

    W dużym dzbanku zmieszaj wino z cukrem, do czasu całkowitego rozpuszczenia. Jeśli chcesz ułatwić sobie sprawę, to możesz rozpuścić cukier w odrobinie ciepłej wody i wlać do wina gęsty syrop. Przygotowanie tego napoju w dzbanku jest o tyle dobre, że każdy ze znajomych będzie mógł sobie nalać tyle, na ile ma ochotę. Nie myśl jednak o tym, co zrobisz, jeśli zostanie, bo możesz być pewien, że całość zostanie szybko wypita.

  • Dodaj owoce

    Dodaj owoce

    Teraz pora przemieć wino w... sangrię. Zajmą się tym świeże, dojrzałe owoce, które nadadzą napojowi orzeźwiającego, słodkiego smaku. Wlej sok z winogron do dzbanka. Białe winogrona pokrój na połówki i upewnij się, że nie mają pestek. Najlepiej jest kupić oczywiście odmianę bezpestkową, jeśli jednak ci się to nie uda, to wyciągnij pestki z winogron. Nikt nie ma ochoty na wyławianie ich z drinka. Nektarynkę pokrój na cieniutkie plasterki, aby puściła jak najwięcej soku. Aby puściła go dopiero w dzbanku, a nie na desce do krojenia, używaj dobrze naostrzonego noża. Mandarynkę obierz ze skórki i również pokrój na plasterki. Wszystkie owoce wrzuć do dzbanka z winem i dobrze wymieszaj, by przeszło smakami.

  • Włóż do lodówki

    Włóż do lodówki

    Aby smaki stały się jeszcze bardziej wyraziste, przygotuj sangrię przynajmniej godzinę przed imprezą. W tym czasie włożysz ją do lodówki, by porządnie zmrozić, a zawarte w niej owoce wywindują w górę poziom słodkości. Nie trzymaj jej tam jednak zbyt długo, bowiem musisz się liczyć z tym, iż procenty uciekają. Zadbaj o to, by w lodówce nie było żadnych produktów o intensywnym zapachu, np. wędzonych kiełbas, a także przykryj wierzch dzbanka folią. Wyjmij z lodówki tuż przed podaniem i dodaj do niej zimną wodę gazowaną oraz kostki lodu.