Jak przygotować pyszną cytrynówkę?
Jak przygotować pyszną cytrynówkę?
Cytrynówkę niektórzy nazywają najlepszą wódką na świecie albo niebem w ustach. Gusta są różne, jednak nie da się zaprzeczyć, że cytrynówka jest wyśmienita. Smak wódki jest w niej ledwie wyczuwalny, dzięki czemu można delektować się cytrynowym posmakiem. W prosty sposób można wykonać ją samodzielnie, wystarczy skorzystać z podanego poniżej przepisu.
Potrzebne składniki
Do wykonania dobrej cytrynówki niezbędne są składniki dobrej jakości. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 1 l spirytusu,
* 1 l wody mineralnej, niegazowanej,
* 20 cytryn,
* 2,5 – 3 szklanki cukru,
* butelki,
* słoik.Pierwszy krok
Wszystkie cytryny sparzyć gorącym wrzątkiem. Poczekać, aż wyschną albo osuszyć je papierowym ręcznikiem. Następnie przy pomocy małego, ostrego noża lub obieraczki obrać cytryny ze skórki. Należy robić to bardzo cienko, nie pozostawiając na nich białego nalotu. Jest on gorzki i mógłby wpłynąć na smak cytrynówki.
Drugi krok
Uzyskane skórki wrzucić do słoika, mającego ponad 1 litr pojemności. Zalać zawartość spirytusem, tak żeby zakryć całe skórki. Wystarczy 0,5 l. Zakręcić.
Trzeci krok
Pozostałe cytryny obrać dokładnie z białego nalotu, po czym pokroić. Wrzucić je do kolejnego słoika albo do garnka i zasypać w całości cukrem. Odstawić całość na 4 dni.
Czwarty krok
Gdy upłyną 4 dni, z cytryn odlać sok, można przecisnąć je przez gazę lub lnianą szmatkę, aby uzyskać go więcej. Ze skórek odlać spirytus o cytrynowym smaku.Spirytus rozcieńczyć wodą mineralną, po czym powoli dodawać do syropu, cały czas mieszając. Dzięki wodzie nie dojdzie do zważenia napoju. Na zakończenie równie powoli i ciągle mieszając, dolewać pozostały spirytus.Z podanych składników można uzyskać ponad 3 litry cytrynówki. Rozlać ją do butelek i degustować, gdy przyjdzie na to ochota, najlepiej w miłym towarzystwie.