Jak zrobić wódkę smakową truskawkowo-malinową?
Jak zrobić wódkę smakową truskawkowo-malinową?
Zwykła wódka nie każdemu smakuje. Nie jest również napojem, którym można delektować się niczym przysmakiem podanym na deser. Jednak jeśli nada się mu odpowiedni smak i aromat, każdy z chęcią spróbuje. Poniżej prezentujemy przepis, który warto poznać i wypróbować, żeby wzbogacić domowy barek.
Jakich składników potrzeba?
Wraz z chęcią przygotowania smakowej wódki pojawia się konieczność przygotowania odpowiednich składników, czyli:
* 700 ml wódki,
* 170 g malin,
* 0,5 kg truskawek,
* 12 listków bazylii.
Jeśli sezon nie sprzyja świeżym owocom, można skorzystać z mrożonych, jednak trzeba je bardzo dokładnie rozmrozić przed użyciem.Krok pierwszy
Jeżeli owoce są świeże, należy umyć je dokładnie, truskawki przekroić w ćwiartki. Jeżeli są mrożone – rozmrozić je dokładnie. Przełożyć do czystego słoika posiadającego zakrętkę.
Krok drugi
Zalać owoce całą wódką i dokładnie zakręcić. Odstawić naczynie w zacienione, chłodne miejsce albo do spiżarni spełniającej takie warunki na 7 – 10 dni.W czasie leżakowania wódki potrząsać jej zawartością przynajmniej raz dziennie, aby cały alkohol nabrał odpowiedniego smaku.
Krok trzeci
Po upływie odpowiedniego czasu wyjąć słoik z chłodnego miejsca. Zawartość przecedzić przez gazę jałową albo przez lnianą szmatkę. Przelać uzyskany płyn do czystej butelki.Wódkę smakową przechowywać tak jak normalną wódkę i podawać do degustacji podczas spotkań towarzyskich.