Drink German Mary – jak go przyrządzić?
Drink German Mary – jak go przyrządzić?
German Mary to bardzo dobry, pikantny drink. Jeśli ktoś lubi słodkości do popijania, to ten smak może go nie zadowolić, jednak zawsze warto spróbować. Jego wykonanie nie nastręcza szczególnych trudności, a sam drink nadaje się na przyjęcia ze znajomymi, jak również na takie okazje, jak karnawał lub Halloween. Poznaj nasz sprawdzony przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem drinka.
Tradycja German Mary
Podstawą German Mary jest wódka. Sam drink jest przygotowywany od XIX wieku i zyskał sobie wielką popularność już dwa wieku i temu, zwłaszcza w czasie Halloween. Jego czerwony kolor oraz konsystencja sprawiają, że dobrze pasuje do święta, w czasie którego powinien panować nastrój grozy. Zaletą drinka jest to, że rozgrzewa, a nie mrozi, jak wiele innych napojów podawanych w czasie przyjęć.
Jakie składniki są potrzebne?
Zanim przejdzie się do popijana drinka, trzeba go zrobić, a do tego niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze, w tym:
* 100 ml soku pomidorowego,
* 50 ml wódki,
* 10 ml soku cytrynowego,
* sos tabasco,
* sos worcestershire,
* pieprz,
* sól,
* kostki lodu.
Krok pierwszy
Do czystego shakera wrzucić wszystkie składniki oraz dowolną ilość kostek lodu. Potrząsnąć mocno całością, na koniec dodając do drinka przyprawy. Przyprawienie drinka powinno odbywać się wedle własnego uznania, nie ma określonej liczby przypraw ani kropli tabasco, które muszą być dodane do napoju. Jeśli lubi się ostre napoje, dobrze sprawdzi się większa ilość pieprzu i tabasco.
Krok drugi
Gotowego drinka przelać do wysokich szklanek, w których dobrze będzie widać jego czerwoną barwę. Do każdej porcji można dodać kawałek selera naciowego, podobnie jak w Bloody Mary. Posłuży on zarówno za dekorację, jak i za mieszadełko, które zapobiegnie opadaniu przypraw w dół.
Spróbuj przygotować drinka, zasmakuj w nim i podawaj na każdym przyjęciu.