Drink Mai Tai – jak go przygotować?

Opiekun artykułu: qozaczka
Advertising
Drink Mai Tai – jak go przygotować?

Drink Mai Tai – jak go przygotować?

Karnawał wymaga sięgnięcia po nowe przepisy na ciekawe drinki. Jeżeli planuje się przyjęcia w tym najbardziej rozrywkowym okresie, warto mieć pod ręką odpowiednie przepisy. Goście z pewnością będą mile zaskoczeni, gdy zamiast samej wódki lub wódki z coca colą albo sokiem będą mogli spróbować czegoś bardziej egzotycznego.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki drinka

    Niezbędne składniki drinka

    Mai Tai jest drinkiem, do którego potrzeba kilku rodzajów alkoholu, dlatego choć w barach jest popularny, w domach przygotowuje się go rzadziej. Jeśli jednak chce się spróbować swoich sił w jego przygotowaniu, niezbędne będą:
    * 40 ml soku ananasowego,
    * 30 ml soku pomarańczowego,
    * 30 ml rumu jasnego,
    * 30 ml rumu ciemnego,
    * 15 ml likieru amaretto,
    * 15 ml triple sec,
    * 10 ml soku z cytryny.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować shaker. Najlepiej umyć go dokładnie przed użyciem oraz wysuszyć, żeby w drinku nie było zbędnej wody.Z cytryny wycisnąć sok. Sok świeżo wyciskany zamiast kupnego będzie zdecydowanie lepszy i nada napojowi bardziej wyrazisty smak.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wlać sok z cytryny do shakera, a następnie dodać pozostałe składniki – soki oraz alkohol. Zamknąć shaker i zacząć potrząsać nim mocno, aż do połączenia się wszystkich elementów w jedną całość.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wysoką szklankę wypełnić do połowy lodem – kostkami albo kruszonym. Wlać napój z shakera do szklanki i ozdobić ją wedle uznania. Można użyć kawałka ananasa lub pomarańczy do ozdoby, dodać kandyzowaną wisienkę albo poprzestać na kolorowej słomce.