Drink Mai Tai – jak go przygotować?
Drink Mai Tai – jak go przygotować?
Karnawał wymaga sięgnięcia po nowe przepisy na ciekawe drinki. Jeżeli planuje się przyjęcia w tym najbardziej rozrywkowym okresie, warto mieć pod ręką odpowiednie przepisy. Goście z pewnością będą mile zaskoczeni, gdy zamiast samej wódki lub wódki z coca colą albo sokiem będą mogli spróbować czegoś bardziej egzotycznego.
Niezbędne składniki drinka
Mai Tai jest drinkiem, do którego potrzeba kilku rodzajów alkoholu, dlatego choć w barach jest popularny, w domach przygotowuje się go rzadziej. Jeśli jednak chce się spróbować swoich sił w jego przygotowaniu, niezbędne będą:
* 40 ml soku ananasowego,
* 30 ml soku pomarańczowego,
* 30 ml rumu jasnego,
* 30 ml rumu ciemnego,
* 15 ml likieru amaretto,
* 15 ml triple sec,
* 10 ml soku z cytryny.Krok pierwszy
Przygotować shaker. Najlepiej umyć go dokładnie przed użyciem oraz wysuszyć, żeby w drinku nie było zbędnej wody.Z cytryny wycisnąć sok. Sok świeżo wyciskany zamiast kupnego będzie zdecydowanie lepszy i nada napojowi bardziej wyrazisty smak.
Krok drugi
Wlać sok z cytryny do shakera, a następnie dodać pozostałe składniki – soki oraz alkohol. Zamknąć shaker i zacząć potrząsać nim mocno, aż do połączenia się wszystkich elementów w jedną całość.
Krok trzeci
Wysoką szklankę wypełnić do połowy lodem – kostkami albo kruszonym. Wlać napój z shakera do szklanki i ozdobić ją wedle uznania. Można użyć kawałka ananasa lub pomarańczy do ozdoby, dodać kandyzowaną wisienkę albo poprzestać na kolorowej słomce.