Słodka nalewka z kukułek – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: mitek
Advertising
Słodka nalewka z kukułek – jak ją przyrządzić?

Słodka nalewka z kukułek – jak ją przyrządzić?

Lato to sezon nalewek, które mają być smakołykiem na zimowe popołudnia oraz wieczory. Jednak nie jest konieczne wykonywanie ich tylko i wyłącznie z owoców. Równie dobrze sprawdzają się inne składniki, w tym cukierki. Nalewka wykonana ze znanych wszystkim kukułek może stać się ulubionym smakołykiem na leniwe popołudnia oraz dodatkiem do ciast lub lodów.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie nalewki z kukułek, zwanej kukułkówką, wymaga kilku elementów. Przed rozpoczęciem działania niezbędne jest zebranie:
    * 600 ml spirytusu,
    * 600 ml wody,
    * 1,5 l cukierków kukułek.
    Przyda się również 10 niedużych szklanych buteleczek, w których będzie można przechowywać przygotowany napój.

  • Etap pierwszy

    Buteleczki, w których będzie przechowywana nalewka, powinny mieć 200 ml. Przed przystąpieniem do pracy trzeba je dokładnie umyć gorącą wodą i wysuszyć. Dzięki temu smaku nalewki nie zabiją żadne dodatkowe aromaty.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Do dużego garnka wlać całą przygotowaną wodę. Włączyć gaz, rozpoczynając jej podgrzewanie, po czym wrzucić wszystkie kukułki. Najlepiej kupić takie, które są sprzedawane na wagę bez papierków. Jeśli kupi się cukierki w papierkach, trzeba poświęcić trochę czasu na ich rozwijanie.

  • Etap trzeci

    Wodę z kukułkami należy często mieszać i gotować 10 minut, aż do momentu, kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą. Kiedy do tego dojdzie, wyłączyć gaz pod garnkiem i pozostawić do ostudzenia. Następnie przelać uzyskaną miksturę do butelek, uzupełniając je do 3/4 wysokości.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Każdą buteleczkę uzupełnić w 1/4 spirytusem. Zakręcić, a następnie mocno potrząsnąć, żeby składniki przemieszały się ze sobą. Po wykonaniu tego wstawić wszystkie butelki do lodówki. Nie ma określonego czasu leżakowania nalewki w lodówce, jednak zasadą jest, że im dłużej, tym lepiej. Długo leżakująca nalewka będzie smakowała mniej spirytusem, a bardziej słodkimi kukułkami. Smacznego!