Łatwy sposób na pyszny napój arbuzowo-ogórkowy
Łatwy sposób na pyszny napój arbuzowo-ogórkowy
Wiosną i latem konieczne jest szykowanie napojów, które przyniosą orzeźwienie. W związku z tym szuka się odpowiednich składników mających spełnić wygórowane wymagania. Jednak są dwa składniki – arbuz oraz ogórek – z których można wykonać bardzo dobry napój o zaskakującym posmaku. Nietypowe połączenie można stać się hitem wiosny oraz lata, jeżeli tylko wypróbujesz nasz przepis. Oto on.
Niezbędne składniki spożywcze
Przyrządzenie pysznego napoju-drinka wymaga przygotowania wszystkich potrzebnych do tego produktów, a są to:
* 0,7 kg arbuza bez pestek,
* 2 limonki,
* 1 ogórek zielony,
* 2 łyżki miodu płynnego,
* 2/3 szklanki wódki,
* kostki lodu.
Krok pierwszy
Miąższ z arbuza przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na czerwone piure. Następnie na miskę albo garnek nałożyć sitko o drobnych oczkach. Przelać na nie arbuzowe piure. Mieszając, dociskając papkę arbuzową, odsączyć z niej cały sok, tak aby uzyskać 2 szklanki samego jasnego soku.
Krok drugi
Umyć ogórka i obrać go cienko ze skórki. Pokroić na plasterki i również przełożyć do blendera. Zmiksować na papkę. Po osiągnięciu takiego rezultatu przełożyć ogórkowe piure na sitko i pozostawić aż do opadnięcia całego soku ogórkowego do naczynia pod sitkiem.
Krok trzeci
Z obu limonek wycisnąć cały sok do małej miski. Dolać do niego miód i dokładnie wymieszać oba składniki. Soki połączyć w jednym naczyniu, po czym dodać do nich mieszankę limonki oraz miodu. Na zakończenie dodać wódkę. Wymieszać dokładnie wszystko i w razie konieczności dosłodzić miodem. Włożyć naczynie z napojem do lodówki, żeby dobrze go schłodzić. Przed podaniem włożyć do szklanek kostki lodu, uzupełnić sokiem. Ozdobić każdą szklankę plasterkiem ogórka i serwować. Idealny napój na letnie orzeźwienie oraz relaks.