Jak przyrządzić lemoniadę o smaku imbiru?

Opiekun artykułu: madziap
Advertising
Jak przyrządzić lemoniadę o smaku imbiru?

Jak przyrządzić lemoniadę o smaku imbiru?

Nie ma lepszego napoju na letnie upały niż lemoniada. Jednak nie jest konieczne wykonywanie jej w tradycyjnym smaku, czyli cytrynowym. Może przyjąć dowolny smak i aromat, w tym imbirowy. Jest on tak samo orzeźwiający jak cytryna, a do tego pomaga radzić sobie z upałami, które u niektórych potrafią powodować mdłości i zawroty głowy. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Advertising
Advertising
  • Lemoniada imbirowa z cytryna

    Lemoniada imbirowa z cytryna

    Żeby przygotować lemoniadę imbirową, potrzebne będą odpowiednie składniki, w tym:
    * 1/2 szklanki soku cytrynowego,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 5 szklanek zimnej wody,
    * 1 łyżka imbiru pokrojonego w plasterki,
    * 1 limonka,
    * kostki lodu.
    Wodę przelać do wysokiego dzbanka. Dodać do niego sok z cytryny oraz cukier, po czym dokładnie wymieszać. Wrzucić do płynu kawałki imbiru, znowu zamieszać, po czym włożyć dzbanek do lodówki na 30 minut, aby smaki połączyły się ze sobą. Przed podaniem wrzucić do każdej szklanki 4 kostki lodu oraz 1 plasterek limonki, zalać lemoniadą.

  • Lemoniada imbirowa z miodem

    Lemoniada imbirowa z miodem

    Lemoniadę o smaku imbiru można wykonać z różnymi dodatkami. Dobrym przepisem na letni upał jest lemoniada wymagająca następujących składników:
    * średni korzeń imbiru,
    * 6 łyżek płynnego miodu,
    * 2 cytryny,
    * 1 l wody.
    Wodę wlać do garnka, dodać miód i rozpocząć podgrzewanie na małym ogniu. Korzeń imbiru umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cytrynę umyć i również przy pomocy tarki pozbawić skórki, a następnie i ją, i starty imbir dodać do wody. Gotować przez 12 minut. Z cytryny wycisnąć cały sok i dodać do przygotowanej lemoniady. Zamieszać i pozostawić do ostudzenia.

  • Lemoniada imbirowa z miętą

    Lemoniada imbirowa z miętą

    Mięta to jeden z częściej używanych składników w letnich napojach. Warto dodać ją także do imbirowej lemoniady. Aby taką przyrządzić, potrzebne są następujące elementy:
    * 300 g imbiru,
    * 2 łyżki miodu,
    * 2 szklanki wody mineralnej, zimnej,
    * 1 łyżka świeżej mięty.
    Obrany ze skórki imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski, połączyć z miodem, a gdy pasta będzie gotowa, przełożyć ją do dzbanka, zalać zimną wodą, dodać miętę. Całość wymieszać. Można dodatkowo schłodzić w lodówce przez 15 minut i podawać z kostkami lodu.