Wiosenne koktajle regenerujące
Wiosenne koktajle regenerujące
Wiosna, a zwłaszcza jej początek, to przede wszystkim czas na regenerację i odżywienie. Po zimie, która bywa dla ciała wyzwaniem, przydaje mu się zastrzyk energii oraz witamin. Można go uzyskać poprzez picie koktajli, które nie tylko są pyszne i orzeźwiające, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.
Koktajl z kiwi
Kiwi nie na darmo zwane jest bombą witaminową. Znajduje się w nim bardzo dużo witamin, a przede wszystkim witaminy C. Jest ona cennym źródłem odżywienia oraz regeneracji skóry i włosów. Poprawia również stan układu odpornościowego, a w koktajlu jest łatwiejsza do przyswajania niż w tabletkach. Do wykonania mikstury niezbędne są:
* 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
* 2 kiwi,
* 1 łyżeczka miodu,
* 1 łyżeczka kolagenu,
* 1/4 łyżeczki cynamonu.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i wrzucić do miksera lub robota kuchennego. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanki. Można ozdobić listkiem mięty albo podawać z 3 – 4 kostkami lodu.Koktajl z melona
Na początku wiosny rodzime owoce dopiero się pojawiają, dlatego warto wykorzystać do przygotowania koktajlu kilka egzotycznych. Do wykonania specyfiku można wybrać:
* 1/2 melona,
* 1 banana,
* 100 ml mleka kokosowego,
* 3 – 4 liście mięty.
Melona należy obrać ze skorki, pozbyć się nasion i pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera. Banana również pozbawić skórki, pokroić na plasterki i dodać do melona. Doprawić mleczkiem kokosowym i miętą. Zmiksować do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Podawać w wysokich szklankach z 2 – 3 kostkami lodu. Koktajl doskonale orzeźwia i wpływa pozytywnie na skórę.Koktajl z pietruszki
Bardzo dobrym sposobem na zregenerowanie organizmu na wiosnę oraz na poprawę układu immunologicznego jest koktajl z pietruszki. Bywa ona niedoceniana, co jest błędem, ponieważ zawarte jest w niej całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Do przygotowania koktajlu niezbędne są:
* 2 natki pietruszki,
* 2 pomarańcze,
* 3 banany,
* 1 puszka mleczka kokosowego,
* 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Banany oraz pomarańcze należy umyć, pokroić na kawałki i wrzucić do pojemnika blendera lub robota kuchennego. Natkę pietruszki przemyć wodą, posiekać i wrzucić do owoców. Następnie dodać składniki płynne i wszystko dokładnie zmiksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.