Przepis na kremowy koktajl świąteczny

Opiekun artykułu: jaskinia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Przepis na kremowy koktajl świąteczny

Przepis na kremowy koktajl świąteczny

Zbliżają się święta i właśnie próbujesz opracować menu, którym ugościsz swoich znajomych? Mamy dla ciebie kolejną propozycję, która z pewnością się sprawdzi. Idealnie sprawdzi się ona po powrocie z pasterki, gdy żądni wrażeń zbierzecie się z kumplami w garażu, jak tradycja nakazuje. W końcu nie za każdym razem trzeba sięgać po czystą, prawda? Tym razem zamiast niej będzie kremowy koktajl, który będzie połączeniem ajerkoniaku z likierem Bailey’s. Jego przygotowanie nie będzie zbyt trudne, więc nie musisz się martwić, iż twoje zdolności nie pozwolą ci na to, by zadowolić znajomych. Z pewnością docenią jego smak, a także właściwości upajające, które są niemniej ważne, szczególnie po pasterce. Zaczynamy!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

¾ ajerkoniaku

1 budyń waniliowy

½ szklanki likieru kremowego Bailey’s

¼ szklanki brandy

250 ml zimnej śmietanki kremówki,

szczypta gałki muszkatołowej

¾ ajerkoniaku 1 budyń waniliowy ½ szklanki likieru kremowego Bailey’s ¼ szklanki brandy 250 ml zimnej śmietanki kremówki, szczypta gałki muszkatołowej
  • Ajerkoniak

    Podstawowy składnik naszego drinka, czyli ajerkoniak, schłodź, a następnie przelej do miski. Dodaj do niej również budyń waniliowy i wymieszaj dokładnie mikserem, uważając, aby nie pozostały żadne grudki. Nikt nie chciałby ich przecież pić, prawda?

  • Likier

    Likier

    Teraz do naszej mikstury dodamy likier Bailey’s. To kolejna porcja cudownych smaków i kolejna porcja alkoholowego szału. Dodatkowe procenty z pewnością przydadzą się na imprezie, prawda? A to wcale nie koniec! Dolej likier, a następnie brandy i miksuj wszystko razem, aż składniki idealnie się połączą. Powstaje nam powoli mała bomba. I słusznie, gdyż będzie podawana w formie shotów.

  • Śmietana kremówka

    Ubij śmietanę kremówkę w osobnym naczyniu i dodaj ją do poprzednio przygotowanej mikstury. To zagęści nieco jej konsystencję. Aby śmietana łatwo się ubiła, musi być ona dosyć dobrze schłodzona. W innym przypadku będzie wodnista, a drink – nieatrakcyjny. Pamiętaj, iż ma to być kremowy koktajl, a nie płynna breja. Kiedy już uda ci się to zrobić, to przełóż koktajl do lodówki, aby dobrze się schłodził i ustał.

  • Podawaj shoty

    Podawaj shoty

    Po powrocie ze znajomymi z pasterki szybko leć do lodówki i wyciągnij koktajl na światło dzienne, aby zaprezentować wszem i wobec swoje dzieło. Przelej do kieliszków i śmiało łykajcie koktajl w formie shotów. Z racji tego, iż będzie to dość gęste, idealnie nadałyby się waflowe kieliszki, które moglibyście później zjeść. Są one dostępne w wielu marketach. Żaden ze znajomych nie obrazi się jednak, jeśli będziecie je spożywać ze zwykłych kieliszków. Ozdób swoje shoty gałką muszkatołową, która nada im jeszcze więcej charakteru. Pamiętaj tylko, aby z nią nie przesadzić, gdyż posiada bardzo charakterystyczny smak i jej nadmiar może zdominować pozostałe smaki.