Koktajl bananowo-lodowy – jak go przygotować?
Koktajl bananowo-lodowy – jak go przygotować?
Trudno znaleźć lepsze orzeźwienie na upalny dzień niż koktajl z dodatkiem lodów. Popijanie takiego przysmaku chłodzi ciało oraz relaksuje umysł. Koktajl bananowo-lodowy, który prezentuje poniższy artykuł, jest nie tyko sposobem na ochłodę, lecz również deserem dla całej rodziny. Pokochają go dzieci, młodzież oraz dorośli. Wypróbuj, na pewno nie pożałujesz.
Jakie składniki będą potrzebne?
Krokiem podstawowym, niezbędnym przed rozpoczęciem każdej kulinarnej pracy jest zgromadzenie składników – koniecznie świeżych. W przypadku pysznego koktajlu potrzebne będą przede wszystkim:
* 2 banany,
* lody waniliowe,
* lody czekoladowe,
* mleko,
* woda mineralna,
* śmietana słodka.
Jeżeli chce się ozdobić koktajl przed podaniem, warto przygotować gratisowego banana oraz słomki kolorowe.
Krok pierwszy
Poza składnikami spożywczymi do zrobienia koktajlu lodowego potrzebny będzie mikser lub blender z wysokim kielichem. Wybrane urządzenie dokładnie wyczyścić, umyć, osuszyć oraz podłączyć do gniazdka.Banany obrać ze skórki i pokroić na dość cienkie plasterki, po czym wrzucić do miski i rozpocząć dodawanie kolejnych składników, czyli:
* 3 łyżek wody mineralnej,
* 7 łyżek śmietany,
* 1/2 gałki lodów czekoladowych,
* 2 gałek lodów waniliowych,
* 3 szklanek mleka.
Krok drugi
Gdy wszystkie elementy znajdą się już w misce, można przejść do ich mieszania poprzez ustawienie miksera na średnie obroty. Wszystkie składniki powinny łączyć się ze sobą, żeby stać się deserem o jednolitej konsystencji. Koktajl nie powinien być zbyt gęsty, dzięki dodaniu do niego sporej ilości mleka.
Krok trzeci
Gotowy koktajl przelać do szklanek, najlepiej wysokich, i ozdobić według uznania. Dobra będzie ozdoba z bitej śmietany oraz 1 gałki lodów, jeżeli pozostały po zrobieniu deseru. Można również użyć bitej śmietany, startych wiórków czekoladowych albo wiórków kokosowych.