Galaretki z alkoholem – idealne na imprezę
Galaretki z alkoholem – idealne na imprezę
Udana impreza z alkoholem niekoniecznie musi oznaczać zestaw kieliszków i butelek na stole. Alkohol można podać w zaskakującej formie galaretek, które są nie tylko urozmaiceniem zabawy, ale również wprowadzają do głowy miły szum. Kolorowe, zabawne, mogą mieć różne kształty. Warto przygotować je zarówno na urodziny, jak i na zwykłe spotkanie z przyjaciółmi.
Jakie składniki są potrzebne?
Do wykonania galaretek alkoholowych, zwanych również jelly shots, potrzebne są następujące elementy:
* 150 ml wódki,
* 250 ml wody,
* 5 cytryn,
* 1 opakowanie galaretki (smak dowolny).Pierwszy krok
Galaretkę do wykonania przysmaku przygotować w taki sam sposób, jak każe opakowanie. Należy jedynie zmniejszyć ilość wody. Jeżeli będzie się chciało wykonać więcej jelly shots, wtedy warto użyć różnych kolorów galaretek, będzie to wyglądało znacznie ciekawiej. Ostudzić.
Drugi krok
Gdy galaretka całkowicie wystygnie, dodać do niej alkohol i dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu aż do momentu kiedy galaretka zacznie gęstnieć, jednak wciąż będzie płynna. Można postawić ją w lodówce, lecz wtedy trzeba bardzo uważać, żeby nie doszło do całkowitego zestalenia zbyt szybko.
Trzeci krok
W czasie gdy galaretka będzie gęstnieć, przygotować cytryny. Przekroić wszystkie na pół, a następnie przy pomocy małej łyżeczki wydobyć miąższ. Należy zrobić to bardzo dokładnie, żeby jak najmniej jego części pozostało na skórce. Przemyć uzyskane połówki, wysuszyć, po czym ustawić w stabilny sposób, np. w pojemniczkach na jajka na miękko.
Czwarty krok
Po przygotowaniu cytryny uzupełnić każdą połówkę płynną jeszcze galaretką. Gdy wszystkie będą zapełnione, włożyć je do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjąć, przekroić każdą cytrynę na pół, uzyskując wygodne do chwytania i jedzenia kształty. Podawać od razu.Im więcej kolorów będą miały galaretki alkoholowe, tym lepiej będą wyglądać na talerzu i bardziej skuszą gości.