Rarytas na lato – lemoniada brazylijska
Rarytas na lato – lemoniada brazylijska
Lemoniada nieodmiennie kojarzy się z cytryną. Jest orzeźwiającym napojem, który można podawać z lodem i miętą, urozmaicając tym samym jego smak. Jednak lemoniada nie zawsze musi wyglądać tak samo. Bardzo dobrze prezentują się i smakują jej egzotyczne wydania, w tym lemoniada brazylijska. Warto wykonać ją na spotkanie w gronie przyjaciół. Nie tylko zaskoczy gości, ale i zasmakuje im.
Niezbędne składniki
Do przygotowania lemoniady brazylijskiej potrzebne są różne odpowiednie elementy. Do najważniejszych należą:
* 2 limonki,
* 8 łyżeczek mleka skondensowanego,
* 10 łyżeczek cukru,
* 1 l wody niegazowanej,
* 1/4 naparu z mięty,
* kostki lodu.
Podane proporcje wystarczają na 4 szklanki, więc jeśli chce się uzyskać więcej, wówczas należy podwoić ilość składników.Krok pierwszy
Limonki dokładnie umyć, można sparzyć ciepłą wodą, a następnie osuszyć. Odciąć końcówki w każdym owocu i posiekać limonkę na małe kawałki. Wrzucić je do blendera, dodać kostki lodu i zmiksować wszystko razem.
Krok drugi
Przygotować wywar z mięty – ze świeżych listków lub z torebki ekspresowej. Ostudzić. Odcedzić przez sitko, jeżeli jest taka konieczność. Uzyskany płyn dodać do limonki i ponownie miksować przez 1,5 minuty.
Krok trzeci
Uzyskaną miksturę przecedzić przez sitko prosto do wysokiego dzbanka. Dodać do specyfiku cukier oraz mleko skondensowane. Wymieszać dobrze przy pomocy łyżki albo mieszadła, aż na powierzchni napoju pojawi się pianka.
Krok czwarty
Wlać do dzbanka cały 1 litr wody i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Lemoniada będzie miała apetyczny, biały kolor.Tak przygotowaną lemoniadę można przelać do szklanek – wysokich albo pękatych – i dodać do każdej po 2 kostki lodu, które dodatkowo ją schłodzą. Każdą szklankę można ozdobić limonką oraz kolorową słomką. Podawać zaraz po przygotowaniu.