Prosty sposób przyrządzania drinka z arbuza i wódki
Prosty sposób przyrządzania drinka z arbuza i wódki
Arbuz to nie tylko deser do jedzenia. To owoc, który ma znacznie większy potencjał dla osób w każdym wieku. Dla osób pełnoletnich idealnym dodatkiem do wypoczywania w czasie gorących wieczorów będzie drink wykonany z arbuza oraz wódki. Może stać się hitem każdego przyjęcia wakacyjnego, zwłaszcza w czasie największych upałów, gdy wymagane jest duże orzeźwienie. Nie wiesz, jak go zrobić? Z chęcią podpowiemy.
Do uzyskania miąższu można użyć arbuza bezpestkowego.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego i oryginalnego drinka jest bardzo proste, jednak aby to zrobić, potrzebne są następujące składniki:
* 30 ml wódki,
* 15 ml triple sec,
* 15 ml soku z cytryny,
* 1 szklanka lodu,
* 4 szklanki miąższu arbuza,
* sól.
Przydadzą się również wysokie szklanki lub dwa kieliszki koktajlowe, do których napój będzie przelany. Z podanej ilości składników można uzyskać dwie porcje.
Krok pierwszy
Miąższ pozbawiony pestek przełożyć do blendera. Zmiksować go na piure, a gdy osiągnie taką konsystencję, odcisnąć z niego sok. Z podanej ilości arbuza powinno wyjść 60 ml soku, który można przelać do szklanki.
Krok drugi
Zamiast do szklanki można przelać sok również do shakera. Wlać do soku triple sec, wódkę oraz sok z cytryny. Uzupełnić szklanką lodu – w kostkach lub pokruszonego, pokruszony da lepszy efekt wizualny oraz mocniej schłodzi napój. Zamknąć shaker i potrząsać nim mocno, aż do połączenia się składników, jak również doskonałego schłodzenia.
Krok trzeci
Brzegi kieliszka albo szklanki pomoczyć wodą lub sokiem cytrynowym, po czym ozdobić cukrem oraz cytryną w równych proporcjach. Pozwolić przeschnąć ozdobie przez kilka sekund, po czym rozlać do naczyń arbuzowego drinka. Tak przygotowany napój podawać i popijać, ciesząc się jego nietypowym, ale bardzo orzeźwiającym smakiem. Na zdrowie i na orzeźwienie!