Prosty sposób przyrządzania drinka z arbuza i wódki

Opiekun artykułu: kloi
Wymagany czas: 10 min.
Advertising
Prosty sposób przyrządzania drinka z arbuza i wódki

Prosty sposób przyrządzania drinka z arbuza i wódki

Arbuz to nie tylko deser do jedzenia. To owoc, który ma znacznie większy potencjał dla osób w każdym wieku. Dla osób pełnoletnich idealnym dodatkiem do wypoczywania w czasie gorących wieczorów będzie drink wykonany z arbuza oraz wódki. Może stać się hitem każdego przyjęcia wakacyjnego, zwłaszcza w czasie największych upałów, gdy wymagane jest duże orzeźwienie. Nie wiesz, jak go zrobić? Z chęcią podpowiemy.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Do uzyskania miąższu można użyć arbuza bezpestkowego.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznego i oryginalnego drinka jest bardzo proste, jednak aby to zrobić, potrzebne są następujące składniki:

    * 30 ml wódki,

    * 15 ml triple sec,

    * 15 ml soku z cytryny,

    * 1 szklanka lodu,

    * 4 szklanki miąższu arbuza,

    * sól.

    Przydadzą się również wysokie szklanki lub dwa kieliszki koktajlowe, do których napój będzie przelany. Z podanej ilości składników można uzyskać dwie porcje.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Miąższ pozbawiony pestek przełożyć do blendera. Zmiksować go na piure, a gdy osiągnie taką konsystencję, odcisnąć z niego sok. Z podanej ilości arbuza powinno wyjść 60 ml soku, który można przelać do szklanki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zamiast do szklanki można przelać sok również do shakera. Wlać do soku triple sec, wódkę oraz sok z cytryny. Uzupełnić szklanką lodu – w kostkach lub pokruszonego, pokruszony da lepszy efekt wizualny oraz mocniej schłodzi napój. Zamknąć shaker i potrząsać nim mocno, aż do połączenia się składników, jak również doskonałego schłodzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Brzegi kieliszka albo szklanki pomoczyć wodą lub sokiem cytrynowym, po czym ozdobić cukrem oraz cytryną w równych proporcjach. Pozwolić przeschnąć ozdobie przez kilka sekund, po czym rozlać do naczyń arbuzowego drinka. Tak przygotowany napój podawać i popijać, ciesząc się jego nietypowym, ale bardzo orzeźwiającym smakiem. Na zdrowie i na orzeźwienie!