Sposoby na szybkie schłodzenie napoju

Opiekun artykułu: dawidagawasa
Advertising
Sposoby na szybkie schłodzenie napoju

Sposoby na szybkie schłodzenie napoju

Są sytuacje, gdzie rzeczą nieodzowną jest dobrze zmrożony napój. Zaprosiłeś kumpli na mecz, do którego zostało parę minut, lecz nagle wpadło ci do głowy, że zapomniałeś schłodzić piwa? Nie ma nic gorszego od piwa w temperaturze pokojowej i wiesz to zarówno ty, jak i twoi znajomi. No i nie będziecie raczej czekać do ukończenia pierwszej połowy meczu, aż piwo się schłodzi, prawda? Jasne, że nie. Skorzystasz z jednego ze sposobów, które przeczytasz poniżej.

Advertising
Advertising
  • Zamrażalnik

    Do szybkiego schłodzenia piwa wykorzystaj miejsce, gdzie jest najzimniej w twoim domu, czyli zamrażalnik. Nie wkładaj jednak butelki piwa na sam środek w nadziei, że jego temperatura cudem spadnie, a ty w ciągu chwili uzyskasz pyszne, zmrożone piwko. Szczęściu należy pomóc. Owiń butelkę piwa ręcznikiem papierowym i namocz go wodą. Tak przygotowane butelki połóż na samym tyle zamrażalnika i przykryj je rzeczami, które się w nim znajdują, np. zamrożonym mięsem. Piwo schłodzi się w ten sposób dużo szybciej.

  • Sprężone powietrze

    Sprężone powietrze

    Czyściłeś może ostatnio komputer za pomocą sprężonego powietrza i zostało ci go jeszcze trochę? Świetnie, przyda ci się właśnie teraz! Weź jakiś garnuszek albo dzbanek, który będzie miał odrobinę większą średnicę niż butelka piwa. Musi być również odpowiednio głęboki. Jeśli nie masz czegoś takiego, możesz przeciąć plastikową butelkę. Nałóż garnuszek na butelkę, zostawiając od spodu trochę miejsca. Tędy będziesz wpuszczał sprężone powietrze. Odwróć puszkę ze sprężonym powietrzem do góry nogami i skieruj strumień na butelkę. Piwo schłodzi się w mgnieniu oka. Rozprężające się powietrze wylatujące z puszki ma nawet –40 stopni Celsjusza!

  • Sól z lodem

    Sól z lodem

    Dobrym sposobem jest też zanurzenie butelki w wodzie z lodem. Sam lód da raczej mierne efekty, więc by przyspieszyć proces, dodaj do wody kilka łyżeczek soli. Sól rozpuści lód oraz obniży temperaturę wody. Włóż do roztworu butelki i zamieszaj nimi. To dodatkowo przyspieszy proces obniżania temperatury twojego piwa. Wystarczą 2 – 3 minuty, a powinno być ono dobrze schłodzone. Opłukaj butelkę z soli i leć oglądaj mecz.

Popularne tagi
  • wiśnie z nalewki
  • nektar z mango
  • przepis na nalewkę bananową
  • kuchnia włoska
  • fermentacja
  • koktajl karotenowy
  • składniki drinka
  • koktajl proteinowy
  • słodycze
  • dodatek do napojów
  • konkurs
  • skórka pomarańczowa
  • zmarszczki
  • smoothie owocowe
  • przepis na mojito nektarynkowe