Jak zrobić doskonały koktajl z borówek i szpinaku?

Jak zrobić doskonały koktajl z borówek i szpinaku?
Połączenie szpinaku z borówkami może dać zadziwiająco dobrą mieszankę. Jeżeli dla zdrowia popija się codziennie napoje, których bazą są owoce oraz warzywa, jest to idealna odmiana. Oba elementy sprawiają, że wraca chęć do działania, brzuch jest miło wypełniony, a do tego do organizmu trafiają przydatne składniki. Jeśli nie chcesz eksperymentować samodzielnie, skorzystaj z naszej podpowiedzi zawartej w poniższym artykule.
Potrzebne elementy spożywcze
Zanim zacznie się działanie w kuchni, trzeba przygotować odpowiednie składniki spożywcze, w tym przede wszystkim:
* 2 garści świeżego szpinaku,
* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
* 1/2 szklanki kawałków ananasa,
* 1/2 szklanki zalewy z ananasów,
* 1/2 szklanki mleka kokosowego,
* 1 szklankę borówek amerykańskich.
Zamiast mleka kokosowego, jeśli jest trudno dostępne lub nie budzi smakowego zachwytu, można użyć zwykłego, najlepiej odtłuszczonego.Krok pierwszy
Szpinak umyć pod zimną wodą i osuszyć. Świeży sprawdzi się lepiej niż mrożony, ponieważ zapewni koktajlowi korzystniejszy smak. Po umyciu odłożyć warzywo na bok na sitku i sięgnąć po puszkę z ananasami.
Krok drugi
Ananasy pokroić w kostkę, odmierzając wymaganą ilość. Oczywiście nie ma przeciwwskazań, aby użyć świeżego owocu, jednak ananas z puszki ma tę zaletę, że od razu uzyskuje się gęsty, słodki sok niezbędny do koktajlu.Po pokrojeniu ananasa i uzupełnieniu nim szklanki przemyć borówki pod zimną wodą, po czym oba owoce wrzucić do blendera.
Krok trzeci
Borówki z ananasem zmiksować, uzyskując ciemną, gładką masę. Kawałki ananasa w ogóle nie powinny już być widoczne. Po uzyskaniu mikstury wrzucić szpinak oraz wlać płynne składniki, jogurt i mleko. Ponownie bardzo dokładnie zmiksować w blenderze, żeby uzyskać napój wygodny do popijania. Zaraz po przyrządzeniu przelać do wysokiej szklanki albo szklanek, dodać kostki lodu dla schłodzenia, ozdobić listkami mięty oraz słomką. Tak wykonany koktajl może stać się zdrowym codziennym podwieczorkiem.