Jak przygotować mazagran?

Opiekun artykułu: martaa
Advertising
Jak przygotować mazagran?

Jak przygotować mazagran?

Tajemniczo brzmiący mazagran to nic innego, jak kawowy koktajl o niezwykłym smaku. Podaje się go z kostkami lodu, jednak nie przeszkadza to popijać go zarówno latem, jak i zimą. Kawowy smak oraz rozgrzewający dodatek alkoholu powodują, że jest to jeden z chętniej popijanych napojów europejskich. Jednak zamiast wyjeżdżać do innych krajów w poszukiwaniu mazagranu, wystarczy przygotować go samodzielnie we własnej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Żeby przyrządzić pyszny napój, potrzebne są odpowiednie składniki, najlepiej dobrej jakości, aby koktajl miał odpowiedni smak. Wśród niezbędnych elementów są:
    * 3 szklanki wody,
    * 1 szklanka mocnej kawy,
    * 2 kieliszki koniaku,
    * cukier,
    * kostki lodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Parząc kawę, najlepiej parzyć świeżo zmieloną lub kupną mieloną, zamiast rozpuszczalnej. Kawa parzona jest znacznie mocniejsza i będzie miała lepszy smak. Trzeba jednak używać jej bez fusów, dlatego warto przygotować ją w ekspresie lub przecedzić po zaparzeniu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zaparzoną kawę ostudzić. Wodę przegotować i również ostudzić do całkowitego wychłodzenia. Następnie przelać oba płyny do dzbanka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do wody z kawą wlać koniak, wrzucić cukier i mieszać długą łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści.

    Szklanki napełnić kostkami lodu i zalać przygotowanym koktajlem. Można ozdobić brzegi naczyń plasterkiem cytryny albo limonki. Podawać od razu po przygotowaniu.