Jak przygotować mazagran?
Jak przygotować mazagran?
Tajemniczo brzmiący mazagran to nic innego, jak kawowy koktajl o niezwykłym smaku. Podaje się go z kostkami lodu, jednak nie przeszkadza to popijać go zarówno latem, jak i zimą. Kawowy smak oraz rozgrzewający dodatek alkoholu powodują, że jest to jeden z chętniej popijanych napojów europejskich. Jednak zamiast wyjeżdżać do innych krajów w poszukiwaniu mazagranu, wystarczy przygotować go samodzielnie we własnej kuchni.
Jakie składniki są niezbędne?
Żeby przyrządzić pyszny napój, potrzebne są odpowiednie składniki, najlepiej dobrej jakości, aby koktajl miał odpowiedni smak. Wśród niezbędnych elementów są:
* 3 szklanki wody,
* 1 szklanka mocnej kawy,
* 2 kieliszki koniaku,
* cukier,
* kostki lodu.Krok pierwszy
Parząc kawę, najlepiej parzyć świeżo zmieloną lub kupną mieloną, zamiast rozpuszczalnej. Kawa parzona jest znacznie mocniejsza i będzie miała lepszy smak. Trzeba jednak używać jej bez fusów, dlatego warto przygotować ją w ekspresie lub przecedzić po zaparzeniu.
Krok drugi
Zaparzoną kawę ostudzić. Wodę przegotować i również ostudzić do całkowitego wychłodzenia. Następnie przelać oba płyny do dzbanka.
Krok trzeci
Do wody z kawą wlać koniak, wrzucić cukier i mieszać długą łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Szklanki napełnić kostkami lodu i zalać przygotowanym koktajlem. Można ozdobić brzegi naczyń plasterkiem cytryny albo limonki. Podawać od razu po przygotowaniu.