Jak przygotować dobry cydr jabłkowy?

Opiekun artykułu: aniaf
Advertising
Jak przygotować dobry cydr jabłkowy?

Jak przygotować dobry cydr jabłkowy?

Cydr jabłkowy, chociaż nie jest najnowszym wynalazkiem, zdobył popularność dopiero niedawno, w wyniku mocnej zachęty do jedzenia polskich jabłek. Jeżeli już się komuś przejadły, był zachęcany do popijania napojów z nich, w tym cydru. Można go zarówno kupić w sklepie, jak i zrobić samodzielnie, co wcale nie jest trudne.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zaletą cydru jest prostota. Każdy może go wykonać we własnym domu, co nie przy wszystkich alkoholach jest możliwe. Do jego wykonania niezbędne jest:
    * 12 l soku jabłkowego 100%,
    * 1/2 szklanki letniej wody,
    * drożdże winiarskie,
    * gąsior,
    * butelki.

  • Etap pierwszy

    Do przygotowanego gąsiora, najlepiej z rurką fermentacyjną, przelać cały sok. Gąsior powinien mieć 15 l pojemności, żeby było wygodnie przechowywać napój.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Wymieszać je dobrze łyżką i odstawić na 5 minut. Gdy zaczną parować, to znak, że można dodać je do soku, wlanego wcześniej do gąsiora.Naczynie odstawić na 2 – 3 tygodnie w ciepłe, lecz zacienione miejsce. W tym czasie rozpocznie się fermentowanie napoju.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Podczas fermentacji można będzie zauważyć bulgotanie napoju. Kiedy pęcherzyki powietrza przestaną być widoczne, to znak, że cydr jest gotowy. Jest to również moment, w którym można przelać go do butelek. Należy robić to przy pomocy rurki dołączonej do gąsiora.Cydr o wartości 5% jest gotowy do degustacji, zarówno z gośćmi w czasie przyjęcia, jak i w czasie jesiennych wieczorów, gdy potrzebne jest coś smacznego.