Przepisy na pyszną lemoniadę

Opiekun artykułu: adacool
Advertising
Przepisy na pyszną lemoniadę

Przepisy na pyszną lemoniadę

W czasie upalnego popołudnia marzy się tylko i wyłącznie o ochłodzie. Nie musi być to zimny prysznic ani wylegiwanie się w basenie. Równie dobrze sprawdzi się napój. Najlepszym piciem na taki czas jest lemoniada. Podawana z lodem i miętą, może zastąpić wszystkie inne napoje, które dotąd stawiało się na stole. Oto kilka przepisów wartych wykorzystania.

Advertising
Advertising
  • Lemoniada tradycyjna

    Lemoniada tradycyjna

    Lemoniadę można przygotować na kilkanaście różnych sposobów, jednak tradycyjna wersja wciąż cieszy się powodzeniem. Do jej przyrządzenia niezbędne są:
    * 6 cytryn,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1,5 l zimnej wody.
    Cytryny dokładnie umyć, przekroić na połówki i przy pomocy urządzenia do wyciskania soku wycisnąć cały. Powinno się uzyskać 1 szklankę soku cytrynowego. Przelać go do dużego dzbanka, dodać cukier i zamieszać. Wlać wodę i znowu wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Włożyć na 15 minut do lodówki, po czym podawać. Przed podaniem można wrzucić do lemoniady kilka plasterków cytryny albo kostek lodu.

  • Lemoniada z mięta

    Lemoniada z mięta

    Nie od dziś wiadomo, że cytryna i mięta do dobre połączenie, a mięta nadaje się dobrze na upalne chwile. Połączenie tych składników pozwala na wykonanie bardzo dobrego napoju. Potrzebne będą do tego:
    * 2 cytryny,
    * 5 listków mięty,
    * 5 łyżek cukru,
    * 1,5 szklanki wody.
    Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Liście mięty pokroić i wrzucić do blendera wraz z 1 łyżką cukru. Zmiksować na papkę. Przełożyć ją do dzbanka. Wycisnąć sok z 1,5 cytryny i wlać do papki. Dodać pozostały cukier, po czym zalać całość wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone plasterki z pozostałej cytryny i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć plasterki cytryny, a cały napój schłodzić w lodówce. Podawać, gdy jest bardzo zimny.

  • Lemoniada owocowa

    Lemoniada owocowa

    Chociaż podstawą lemoniady jest cytryna, można użyć do niej również innych składników i stworzyć lemoniadę owocową. Potrzebne składniki to:
    * 2 cytryny,
    * 2 pomarańcze,
    * 1 limonka,
    * 4 łyżki cukru,
    * 1 l zimnej wody,
    * kostki lodu.
    Owoce dokładnie umyć. Następnie 1 pomarańczę i 1 cytrynę dokładnie pokroić na plasterki. Włożyć do dzbanka i zasypać cukrem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wycisnąć sok z pozostałych owoców i zalać nim schłodzoną papkę. Dolać zimną wodę i dokładnie wymieszać całość. Kostki lodu wrzucić tuż przed podaniem napoju. Smacznego!