Jak przyrządzić jesienną czekoladę do picia?

Opiekun artykułu: vegoku
Advertising
Jak przyrządzić jesienną czekoladę do picia?

Jak przyrządzić jesienną czekoladę do picia?

Kubek ciepłej czekolady w czasie jesiennego wieczoru to wyjątkowe doznanie. Relaksuje, pomaga w odprężeniu się po całym dniu, sprawia przyjemność. Można pójść na łatwiznę i przygotować napój z saszetki albo skorzystać z poniższego przepisu i przygotować przepyszną, prawdziwą czekoladę na gorąco.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Niewiele potrzeba, żeby czekolada wyszła wyśmienita. Wystarczy przygotować:
    * 300 ml mleka,
    * 50 g czekolady gorzkiej,
    * 2 łyżki cukru,
    * cynamon,
    * kakao,
    * bita śmietana.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mleko przelać do garnka i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać cukier, cynamon, a jeśli chce się zrobić ostrzejszy napój, również szczyptę mielonego chili. Podgrzać, aż mleko będzie bardzo ciepłe. Nie powinno się jednak zagotować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czekoladę połamać na kawałki albo zetrzeć na tarce o szerokich oczkach. Wrzucić do ciepłego mleka i zamieszać. Gotować miksturę, aż się zagotuje, po czym zmniejszyć gaz i mieszając, gotować jeszcze przez chwilę, aż masa stanie się jednolicie gładka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przelać do kubka lub filiżanki. Ozdobić bitą śmietaną, oprószyć cynamonem i podawać. Można dodać również wafelek albo słodką rurkę jako dodatek. Podawać za każdym razem, kiedy z powodu jesiennej atmosfery spada nastrój. Smacznego!