Przepis na lemoniadę wzmacniającą odporność

Opiekun artykułu: michaell
Advertising
Przepis na lemoniadę wzmacniającą odporność

Przepis na lemoniadę wzmacniającą odporność

Lemoniada kojarzy się z głównie z orzeźwiającym, podawanym latem napojem, który ma zapewnić ochłodzenie oraz dobry smak. Jednak dobrze przyrządzony napój może mieć dodatkową wartość, może wzmacniać odporność. Jest to cenne o każdej porze roku, jednak wspomagająca zdrowie lemoniada będzie chętniej pijana nie tylko latem, ale i zimą.

Advertising
Advertising
  • Składniki na lemoniadę

    Składniki na lemoniadę

    Wzmacniającą lemoniadę przygotowuje się w nieco bardziej skomplikowany sposób niż wyciśnięcie cytryny i zmieszanie jej z wodą. Niezbędne jest przygotowanie:
    * 6 1/2 szklanki wody,
    * 1/2 szklanki soku z cytryny,
    * 1/2 szklanki soku z trzciny cukrowej,
    * 1/2 szklanki serwatki.
    Lepiej nie używać gotowego soku cytrynowego, lecz kupić świeżą cytrynę i wycisnąć z niej sok przed rozpoczęciem mieszania składników. Jeżeli chce się otrzymać większą ilość lemoniady, wystarczy podwoić ilość produktów.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Przed zmieszaniem wszystkich składników należy przygotować duży słoik z nakrętką. Warto go sparzyć, żeby nie znalazły się w nim żadne niepożądane elementy. Mając do dyspozycji słoik, można rozpocząć mieszanie. Wodę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sok z trzciny cukrowej, serwatkę wlać do słoika i mocno zakręcić, po czym intensywnie potrząsnąć tak, żeby składniki połączyły się mocno ze sobą.

  • Etap drugi

    Wstrząśnięty i zakręcony słoik pozostawić na parapecie lub na szafce w kuchni na 2 dni. Nie odkręcać, chociaż 3 – 4 razy na dobę można potrząsnąć, żeby składniki lepiej się łączyły. Po upływie 48 godzin lemoniada jest gotowa do picia. Można ją pić samą, z lodem, dodać kawałki cytryny, rozcieńczyć wodą. Trzeba przy tym pamiętać, że lemoniada powinna być przechowywana w lodówce. W przeciwnym razie szybko się zepsuje, ponieważ nie posiada żadnych konserwantów. Warto wypić ją jak najszybciej lub nawet dodawać po 1 łyżeczce do herbaty, żeby poprawić jej smak.

  • Wzmacniająca moc

    Wzmacniająca moc

    Lemoniada może wspomagać organizm przede wszystkim ze względu na ilość witaminy C. Jest ona niezbędna dla dobrego funkcjonowania nie tylko układu immunologicznego, ale całego ciała. Wspomaga regenerację komórek oraz zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych. Dzięki temu trudniej o zachorowanie, a nawet gdy do niego dojdzie, jest łatwiejsze do wyleczenia. Dodatkową zaletą witaminy C, zawartej w lemoniadzie, jest jej wpływ na opóźnianie procesów starzenia się organizmu oraz zabijanie grzybów, które mogłyby wywoływać problemy zdrowotne.