Zdrowy koktajl ogórkowo-szpinakowy
Zdrowy koktajl ogórkowo-szpinakowy
Wiosenny detoks lub wiosenną poprawę urody warto wykonać przy pomocy zdrowego koktajlu, najlepiej zielonego. Ostatnie badania dowodzą, że to właśnie napoje z zielonych warzyw przynoszą organizmowi nie tylko ukojenie i witaminy, ale również urodę. Z tego powodu warto je włączyć do swojej diety.
Pierwszy przepis
Zarówno ogórek, jak i szpinak mają w sobie wiele dobrych elementów odżywczych. Błonnik, chlorofil, witamina E, witamina K oraz witamina C sprawiają, że organizm nie tylko staje się lepiej odżywiony, ale również oczyszcza się z toksyn, które w nim zalegają. Żeby przygotować dobry koktajl, potrzebne są odpowiednie składniki:
* 1 garść szpinaku,
* 1 ogórek zielony,
* 1 jabłko,
* 1 szklanka wody.
Jabłko i ogórka umyć, a następnie obrać je ze skórki. Pokroić na kawałki i całość wrzucić do blendera. Szpinak przemyć wodą i również wrzucić do blendera, dolać wody i wszystko zmiksować, aż uzyska jednolitą konsystencję. Przelać do szklanki i pić. Można ozdobić listkami mięty, jeżeli chce się go podać gościom.Jednocześnie jabłko można zmienić na inny owoc. Ze szpinakiem i ogórkiem dobrze komponuje się również banan oraz pomarańczka, więc codziennie można wykorzystywać inny dodatek albo nie dodawać niczego i mieszać jedynie ogórek ze szpinakiem.Drugi przepis
Szpinak i zielony ogórek mają duży potencjał zdrowotny. Poprawiają stan skóry, pracę układu pokarmowego, usprawniają system immunologiczny. Dzieje się tak dzięki dużej ilości witaminy C w zielonych warzywach. Bardzo dobry koktajl można przygotować z następujących składników:
* 1/2 ogórka zielonego,
* 200 g jogurtu naturalnego,
* 1 garść szpinaku,
* 5 listków bazylii,
* szczypta soli,
* szczypta pieprzu.
Szpinak, najlepiej świeży – jeżeli pora roku na to pozwala – oraz bazylię przepłukać wodą. Wygodnie jest zrobić to na sitku, a następnie odsączyć nadmiar wilgoci i osuszyć liście papierowym ręcznikiem. Ogórka umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na plasterki lub na jeszcze mniejsze części. Wrzucić do pojemnika od blendera, dodać szpinak i bazylię, a następnie jogurt naturalny. Doprawić do smaku. Można dodać 4 – 5 kropli soku z cytryny. Zmiksować, aż całość przybierze gładką, jednolitą konsystencję.Po zmiksowaniu przelać do wysokiej szklanki. Można ozdobić liskami bazylii albo mięty. Jeżeli koktajl będzie miał zbyt mocny smak szpinaku, warto dodać 1/2 jabłka.Pić na śniadanie, podwieczorek lub kolację.