Zdrowy koktajl ogórkowo-szpinakowy

Opiekun artykułu: gregsin
Advertising
Zdrowy koktajl ogórkowo-szpinakowy

Zdrowy koktajl ogórkowo-szpinakowy

Wiosenny detoks lub wiosenną poprawę urody warto wykonać przy pomocy zdrowego koktajlu, najlepiej zielonego. Ostatnie badania dowodzą, że to właśnie napoje z zielonych warzyw przynoszą organizmowi nie tylko ukojenie i witaminy, ale również urodę. Z tego powodu warto je włączyć do swojej diety.

Advertising
Advertising
  • Pierwszy przepis

    Pierwszy przepis

    Zarówno ogórek, jak i szpinak mają w sobie wiele dobrych elementów odżywczych. Błonnik, chlorofil, witamina E, witamina K oraz witamina C sprawiają, że organizm nie tylko staje się lepiej odżywiony, ale również oczyszcza się z toksyn, które w nim zalegają. Żeby przygotować dobry koktajl, potrzebne są odpowiednie składniki:
    * 1 garść szpinaku,
    * 1 ogórek zielony,
    * 1 jabłko,
    * 1 szklanka wody.
    Jabłko i ogórka umyć, a następnie obrać je ze skórki. Pokroić na kawałki i całość wrzucić do blendera. Szpinak przemyć wodą i również wrzucić do blendera, dolać wody i wszystko zmiksować, aż uzyska jednolitą konsystencję. Przelać do szklanki i pić. Można ozdobić listkami mięty, jeżeli chce się go podać gościom.Jednocześnie jabłko można zmienić na inny owoc. Ze szpinakiem i ogórkiem dobrze komponuje się również banan oraz pomarańczka, więc codziennie można wykorzystywać inny dodatek albo nie dodawać niczego i mieszać jedynie ogórek ze szpinakiem.

  • Drugi przepis

    Drugi przepis

    Szpinak i zielony ogórek mają duży potencjał zdrowotny. Poprawiają stan skóry, pracę układu pokarmowego, usprawniają system immunologiczny. Dzieje się tak dzięki dużej ilości witaminy C w zielonych warzywach. Bardzo dobry koktajl można przygotować z następujących składników:
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * 200 g jogurtu naturalnego,
    * 1 garść szpinaku,
    * 5 listków bazylii,
    * szczypta soli,
    * szczypta pieprzu.
    Szpinak, najlepiej świeży – jeżeli pora roku na to pozwala – oraz bazylię przepłukać wodą. Wygodnie jest zrobić to na sitku, a następnie odsączyć nadmiar wilgoci i osuszyć liście papierowym ręcznikiem. Ogórka umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na plasterki lub na jeszcze mniejsze części. Wrzucić do pojemnika od blendera, dodać szpinak i bazylię, a następnie jogurt naturalny. Doprawić do smaku. Można dodać 4 – 5 kropli soku z cytryny. Zmiksować, aż całość przybierze gładką, jednolitą konsystencję.Po zmiksowaniu przelać do wysokiej szklanki. Można ozdobić liskami bazylii albo mięty. Jeżeli koktajl będzie miał zbyt mocny smak szpinaku, warto dodać 1/2 jabłka.Pić na śniadanie, podwieczorek lub kolację.