Jak przygotować dobre mleko migdałowe?
Jak przygotować dobre mleko migdałowe?
Mleko migdałowe jest niezwykle zdrowym składnikiem diety. Przydaje się zarówno kobietom w ciąży, dzieciom, jak i wszystkim, którzy albo nie mogą, albo nie chcą spożywać mleka pochodzenia zwierzęcego. W mleku migdałowym znajduje się mnóstwo składników mineralnych oraz liczne witaminy – B, E – i cenny kwas foliowy.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania mleka migdałowego samodzielnie potrzebne są odpowiednie składniki, choć nie jest ich bardzo wiele. Wystarczy:
* 150 g całych migdałów,
* 4 szklanki wody.
Przygotowanie mleka migdałowego ma wiele zalet, ponieważ ma się pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów ani innych zbędnych składników.Krok pierwszy
Migdały przesypać do miski i zalać je gorącą wodą. Pozostawić na 15 – 20 minut. Dzięki wymoczeniu w ciepłej wodzie łatwiej będzie się pozbyć skórki. Namoczone migdały obrać z łupinek ręcznie albo płucząc je pod chłodną wodą. Odkładać na talerz, żeby obeschły.
Krok drugi
Obrane migdały ponownie zalać wodą, a następnie pozostawić na całą noc. Rano odcedzić je i przełożyć wszystkie do blendera. Zalać je wodą źródlaną albo kranówką – mineralnej nie używać, efekt nie będzie satysfakcjonujący – i zacząć miksować. Mieszać składniki w blenderze przez 10 minut.
Krok trzeci
Zmiksowane składniki przecedzić przez gazę albo podwójnie złożoną pieluszkę tetrową, żeby pozbyć się osadu.Mleko przelać do butelki z zakrętką i odstawić do lodówki. Może być przechowywane w niej przez maksymalnie 2 dni.Osadu, który otrzymało się podczas odcedzania, nie trzeba wyrzucać. Nadaje się bardzo dobrze jako odświeżający peeling do całego ciała.