Jak przygotować lemoniadę szpinakową?

Opiekun artykułu: girlwithmatches
Advertising
Jak przygotować lemoniadę szpinakową?

Jak przygotować lemoniadę szpinakową?

Szpinak, tak znienawidzony przez wielu jeszcze niedawno, obecnie święci triumfy w kuchni. Uznany za symbol zdrowia i młodości, coraz częściej wchodzi w skład nie tylko dań, ale nawet napojów. Koktajle z jego dodatkiem są uważane za wspomagające urodę, lecz nie tylko je można przygotować. Równie dobra i orzeźwiająca jest lemoniada szpinakowa.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przyrządzić lemoniadę szpinakową, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
    * 1 jabłko,
    * 2 garści szpinaku,
    * 1 szklanka wody,
    * 1 cytryna,
    * 5 – 7 plasterków zielonego ogórka,
    * 7 – 8 kostek lodu (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    Szpinak dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć, a następnie posiekać na drobne części. Kawałek ogórka pokroić na plasterki. Można, ale nie jest to konieczne, obrać go ze skórki. Pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze części. Dodać do miski ze szpinakiem.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Jabłko umyć, obrać ze skórki i również pokroić na mniejsze części, pozbywając się gniazda nasiennego. Cytrynę przekroić na dwie części, po czym wycisnąć z niej sok, najlepiej wyciskarką do soku, a nie ręcznie, dzięki czemu będzie go więcej.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Zalać ogórek i szpinak sokiem z cytryny oraz wodą. Wymieszać składniki. Przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na najwyższych obrotach, aż do momentu kiedy wszystkie składniki będą rozdrobnione. Jeśli chce się od razu mieć zimną lemoniadę, można dodać na tym etapie kostki lodu i zmiksować je razem zresztą składników.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po zmiksowaniu przelać lemoniadę do szklanek. Jeśli wcześniej nie dodało się do niej lodu, można teraz wrzucić do szklanek 3 – 4 kostki lodu. Przed podaniem ozdobić listkami mięty albo kiełkami pszenicy.