Jak przygotować malinowo-limonkową wodę mrożoną?

Opiekun artykułu: baabp
Wymagany czas: 10 min.
Advertising
Jak przygotować malinowo-limonkową wodę mrożoną?

Jak przygotować malinowo-limonkową wodę mrożoną?

Wiosną i latem, jeżeli jest bardzo gorąco, pragnie się jedynie orzeźwienia. Tym samym częściej sięga się po zimne napoje, często słodzone i gazowane. Od lat lekarze przypominają, że nie są to produkty korzystne dla zdrowia – dostarczają konserwantów do organizmu, zbędnego cukru, powodują tycie. Aby tego wszystkiego uniknąć, warto przerzucić się na smakowe wody mrożone. Oto przepis na jedną z nich.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby zrobić orzeźwiającą wodę, potrzebnych jest kilka składników, które zapewnią jej odpowiedni smak oraz kolor. Są to przede wszystkim:

    * maliny,

    * 2 limonki

    * woda mineralna niegazowana,

    * lód.

    Przydadzą się również:

    * słoik o pojemności 1 litra,

    * rozgniatacz do owoców.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Limonki dokładnie umyć pod bieżącą, gorącą wodą. Pokroić na ćwiartki, a następnie rękami wycisnąć z nich jak najwięcej soku prosto do czystego słoika. Resztek limonki nie wyrzucać do kosza, lecz również wrzucić do słoika. Następnie wsypać maliny, dodając ich tyle, żeby wypełniły słoik w 1/3 objętości. Docisnąć rozgniataczem, żeby puściły trochę soku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do tak przygotowanego słoika wsypać kostki lodu, żeby wypełniły pozostałą część naczynia. Zacząć dolewać powoli wodę mineralną. Całość lekko wymieszać, używając długiego patyczka do szaszłyków. Słoik wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc, żeby mieć pewność, że napój będzie dobrze zmrożony.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowy, mocno zmrożony napój można zacząć z powodzeniem popijać, przelewając go do wysokich szklanek. Jeżeli w słoiku jeszcze został lód, będzie działał niczym sitko, które sprawi, że owoce nie dostaną się do szklanki. Jednak jeśli lód zdołał się roztopić, warto przelewać picie przez sitko o niewielkich oczkach. Na koniec ozdobić słomką i gotowe – smaczne orzeźwienie w upalny dzień jest gwarantowane.