Napój z imbiru i truskawek – jak go przygotować?
Napój z imbiru i truskawek – jak go przygotować?
Wraz z ciepłymi dniami nadchodzi ochota na napoje orzeźwiające, w których skład wchodzą sezonowe owoce albo warzywa. Dzięki temu lepiej czuje się wszystkie smaki wiosny oraz lata, jak również większą przyjemność delektowania się napojem w czasie popołudniowego odpoczynku. Lemoniada cytrynowa to standard znany każdemu, jednak połączenie truskawek z imbirem jest znacznie oryginalniejsze, a równie smaczne. Oto prosty sposób, jak go przyrządzić.
Jakie składniki są potrzebne?
Żeby przyrządzić smaczny napój o smaku truskawek oraz imbiru, potrzebnych jest kilka podstawowych składników, czyli:
* 10 liści bazylii,
* 4 cm korzenia imbiru,
* 5 truskawek,
* cukier,
* 1 plaster cytryny,
* woda mineralna gazowana,
* kostki lodu.
Krok pierwszy
Na początek należy sięgnąć po dużą szklankę do drinków, umyć ją i wysuszyć. Z truskawkami należy postąpić podobnie, myjąc, susząc i pozbawiając je szypułek. Pokroić je na plasterki, ale nie przesadnie cienkie. Imbir obrać przy pomocy łyżeczki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Krok drugi
Plasterki truskawek włożyć do szklanki. Posypać startym imbirem. Dodać umyte listki bazylii oraz sok z cytryny wyciśnięty z przygotowanego wcześniej plasterka. Wymieszać, żeby wszystkie składniki miały możliwość otarcia się o siebie.
Krok trzeci
Wsypać dowolną ilość cukru i wymieszać przy pomocy słomki. Jeśli chce się dodać napojowi więcej wyrazu, można dolać 1 kieliszek rumu lub wódki, tworząc wersję dla dorosłych, choć jest to jedynie opcja. Wrzucić kilka kostek lodu, uzupełnić wodą mineralną i jeszcze raz zamieszać. Tak przygotowany napój można popijać albo podawać gościom w czasie spotkania towarzyskiego. Na zdrowie!