Sposób wykonania domowego kefiru

Opiekun artykułu: vcb
Advertising
Sposób wykonania domowego kefiru

Sposób wykonania domowego kefiru

Z powodzeniem można powiedzieć, że kefir to jeden z najlepszych produktów mlecznych, jakie można spożywać. Doskonale oczyszcza organizm, powoduje, że łatwiej schudnąć, a do tego dodaje wiele składników odżywczych do organizmu. Polecany jest każdemu, kto nie ma problemów z częstymi biegunkami. Dobry kefir można zarówno kupić w dowolnym sklepie spożywczym, jak i spróbować zrobić samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Do wykonania kefiru domowym sposobem nie potrzeba wielu zaskakujących ani trudnych do zdobycia produktów. Z powodzeniem wystarczy:

    * 1 l mleka 3,2%,

    * 3 łyżki kefiru naturalnego.

    Naturalny kefir jest niezbędny do zaszczepienia żywych kultur bakterii, które namnażając się, doprowadzą do powstania smacznego kefiru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do szerokiego rondelka, choć z wysokimi brzegami, przelać mleko. Dodać kefir, po czym dokładnie zamieszać, aby oba składniki połączyły się ze sobą. Dopiero gdy kefir wniknie w mleko, można przejść do dalszego etapu działania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Piekarnik nagrzać do 40 stopni Celsjusza. Do tak przygotowanego pieca włożyć garnek z chłodną mieszanką nabiału i pozostawić na 1 godzinę. Po upływie tego czasu przelać miksturę do termosu i dokładnie zakręcić. Odstawić na 24 godziny, aby całość mogła odpowiednio sfermentować. Dobrze jest pamiętać, że im dłuższy jest czas fermentacji mleka z kefirem, tym lepszy, bardziej kwaśny i orzeźwiający kefir domowy można uzyskać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie odpowiedniego czasu można przelać kefir do szklanej butelki – może być również plastikowa – i chłodzić w lodówce. Przed podaniem lub przed przelaniem do szklanki wstrząsnąć, mieszając z wytrącającą się serwatką, która jest niezwykle zdrowym elementem.

  • Zalety domowego kefiru

    Na tle innych rodzajów nabiału, zwłaszcza jogurtów i maślanki, kefir bywa niedoceniany. Jest to wielka strata dla organizmu oraz ogólnego zdrowia, ponieważ właśnie on doskonale działa na jelita, oczyszcza je oraz wspomaga trawienie. Dodatkowo w kefirze znajduje się bardzo dużo wapnia dobrego dla układu kostnego, jak również witaminy A, D, B wspomagające pracę całego organizmu i wszystkich jego układów.

Popularne tagi
  • wady mleka pasteryzowanego
  • przepis na sok rabarbarowy
  • napój bezalkoholowy
  • wyciskarka do owoców
  • miksowanie
  • napój na zimę
  • liście mięty
  • przepis na kompot z czarnej porzeczki
  • przepis na drinka
  • sezon na rabarbar
  • przepis na pieczony ser brie
  • czerwone wino
  • woda
  • przepis na skake kokosowy
  • czekolada mleczna