Jak zrobić orzeźwiający sok z rabarbaru?
Jak zrobić orzeźwiający sok z rabarbaru?
Rabarbar można wykorzystać do różnych celów. Ciasta, lody, desery są bardzo dobre, jednak równie smaczne mogą być napoje rabarbarowe. Sok z niego nie jest trudny do wykonania, a może być wspaniałą ochłodą na upalne dni. Warto wypróbować poniższy przepis i zmienić dotychczasowe soki na rabarbarowy.
Potrzebne produkty
Sok, podobnie jak kompot z rabarbaru nie jest trudny do przygotowania ani nie wymaga wielu składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 750 ml wody,
* 500 g rabarbaru,
* 500 g cukru,
* 1 cytryna.
Wybierając rabarbar, najlepiej zdecydować się na taki, który jest bardzo mocno czerwony. Sok będzie miał bardziej wyrazisty kolor.Krok pierwszy
Wszystkie łodygi rabarbaru umyć dokładnie. Odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić rabarbar na mniejsze części. Nie muszą być jednak bardzo małe. Nie trzeba również obierać rabarbaru z cienkiej skórki. Pokrojony na kawałki rabarbar włożyć do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać dokładnie, a następnie włożyć do lodówki na całą noc, czyli na 8 – 10 godzin.
Krok drugi
Następnego dnia wyjąć garnek z lodówki i dolać do mieszanki rabarbarowej wodę. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki i również wrzucić do przyszłego soku. Zamieszać, po czym postawić całość na średnim ogniu. Należy zagotować całość. Gdy do tego dojdzie, zmniejszyć gaz i gotować przez kolejne 15 minut.
Krok trzeci
W czasie ostatnich minut gotowania rabarbar może zacząć się rozpadać, dlatego warto wyjąć go cedzakiem, żeby w soku nie pozostały żadne nitki, które będą przeszkadzały w piciu.Po upływie kwadransa przecedzić cały sok przez sitko wyłożone gazą. Dzięki temu nie pozostanie w napoju żaden zbędny kawałek.
Krok czwarty
Odcedzony już sok przelać do garnka i ponownie zagotować przez 15 minut. Powinien zgęstnieć odrobinę.Przelać gotowy napój do butelek albo do słoików, w zależności od wygody. Zakręcić dokładnie, a następnie ułożyć je do góry dnem w zacienionym miejscu. Sok powinien ostygnąć całkowicie. Gdy to zrobi, nadaje się do picia. W gorące dni można go podawać z kostkami lodu lub kruszonym lodem.