Jak przygotować wspaniały kompot z czarnej porzeczki?
Jak przygotować wspaniały kompot z czarnej porzeczki?
Czarne porzeczki bywają owocem dyskryminowanym. Tak naprawdę niewiele osób jada same porzeczki lub przygotowuje z nich przetwory, mimo że warto. Porzeczki w każdej odmianie są bardzo smaczne, jednak trzeba przyznać, że czarne mają niezwykle dużo zalet zdrowotnych. Jadanie ich lub popijanie powoduje, że ciało ma więcej siły, więc warto skorzystać ze zbliżającego się sezonu porzeczkowego i przygotować pyszny kompot.
Co jest potrzebne?
Wykonanie kompotu porzeczkowego wymaga odpowiednich składników. Są nimi następujące elementy:
* 1/2 kg porzeczek,
* 5 łyżek cukru,
* 2 l wody.
Przydadzą się również słoiki albo butelki do przechowywania kompotu. Jeżeli nie wypije się go od razu, można pozostawić zapas na zimę. Przyda się do poprawiania odporności w czasie chłodnych dni.Krok pierwszy
Czarne porzeczki trzeba odpowiednio przygotować do przyrządzenia z nich kompotu. Jeśli były zrywane prosto z krzaka, trzeba pozbawić je szypułek, jeśli zostały zakupione na targu, nie ma tego problemu. Porzeczki należy przełożyć do sitka i opłukać zimną wodą.
Krok drugi
Do dużego garnka wlać wodę. Osłodzić. Jeżeli chce się uzyskać słodszy smak kompotu, można dodać więcej cukru, ponieważ czarne porzeczki są dość kwaśne, co nie każdemu odpowiada. Doprowadzić do rozpuszczenia się cukru i zagotować, po czym wrzucić owoce. Gotować, aż owoce będą miękkie. Zazwyczaj zajmuje to 5 – 8 minut.
Krok trzeci
Po zagotowaniu się kompotu warto pozostawić w nim porzeczki, ponieważ nabierze on znacznie głębszego smaku. Pozostawić do ostudzenia, a następnie przecedzić przez sitko do miski. Przelać do słoików albo do butelki, po czym włożyć do lodówki. Schłodzony kompot porzeczkowy jest wyjątkowo pyszny i zapewnia doskonałe orzeźwienie w czasie upałów. Można dodać do niego kilka kostek lodu.
Zdrowotne właściwości porzeczek
Czarna porzeczka to owoc, który zawiera wiele dobroczynnych składników. Znajduje się w nim bardzo dużo witaminy C wzmacniającej układ odpornościowy, lecz nie tylko. Zawarta w porzeczkach witamina powoduje, że skóra lepiej wygląda, komórki szybciej się regenerują, a wolne rodniki są zabijane. Z tego powodu czarna porzeczka jest polecana jako środek, który zapobiega rozwojowi nowotworów.