Pyszna woda arbuzowo-rozmarynowa – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: lazeka
Wymagany czas: 10 min.
Advertising
Pyszna woda arbuzowo-rozmarynowa – jak ją przyrządzić?

Pyszna woda arbuzowo-rozmarynowa – jak ją przyrządzić?

Arbuz jest bardzo orzeźwiający, a szałwia ma specyficzny zapach i przeciwdziała poceniu. Ich połączenie pozwala na stworzenie pełnej aromatu mieszanki orzeźwiającej. Już po pierwszym spróbowaniu uznasz, że lepszego napoju w czasie bardzo gorących dni nie piłaś – wystarczy dzbanek i kilka składników oraz chęci do wypróbowania czegoś nowego.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby przygotować smaczną wodę, która ochłodzi w czasie największych upałów, niezbędne jest przygotowanie następujących składników spożywczych:

    * arbuz,

    * 1 gałązka świeżego rozmarynu,

    * woda mineralna niegazowana,

    * lód.

    Niezbędny jest także:

    * słoik o pojemności 1 litra,

    * rozgniatacz.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z arbuza wydrążyć miąższ i pokroić go na mniejsze kawałki. Pozbyć się pestek, o ile to możliwe, albo jeszcze przy zakupie zadbać o zakup bezpestkowego. Gałązkę rozmarynu wrzucić do słoika i rozgniataczem docisnąć ja kilka razy do dna, żeby puściła sok. Wrzucić pokrojonego na kawałki arbuza, zapełniając 1/3 słoika.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wsypać do słoika kostki lodu, wypełniając go prawie w całości, ale tak żeby dało się jeszcze wlać wodę. Wlanie jej jest następnym krokiem po wrzuceniu kostek lodu. Tak przygotowany słoik zakręcić, po czym wstawić do lodówki. Już po 3 godzinach napój będzie chłodny i gotowy do popijania, jednak dla lepszego efektu zalecane jest pozostawienie go w lodówce na całą noc.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po kilku godzinach lód nadal może znajdować się w wodzie. W takiej sytuacji zadziała jak sitko i przelewając wodę mrożoną do szklanek, nie wleje się do nich kawałków owoców. Jeśli lód jednak się rozpuści, warto użyć sitka, żeby nie mieć picia pełnego owocowego miąższu. Dodać słomkę, po czym popijać, ciesząc się natychmiastowym ochłodzeniem w letni dzień.